Wat vertel je over je minder goede kwaliteiten?
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?
Je doet er dus goed aan zeker die tijd optimaal te benutten. “Hoe je binnenkomt en later buitengaat, kan je toekomst beslissen”, zegt Julia Goodman van consultancybedrijf Personal Presentation. Zij bestudeerde 1.000 video-opnames van sollicitatiegesprekken.
“Eenvoudige zaken als het maken van goed oogcontact en een vast handdruk zijn belangrijk”, waarschuwt ze. “Maar zelfvertrouwen is het allerbelangrijkste. Wie dat faket, begaat een grote fout. Rekruteerders merken het al snel als een sollicitant niet oprecht is. Maar wie goed voorbereid is, hoeft niets te vrezen. Die houdt ook zijn zenuwen beter onder controle.”
Amper 7 procent van de eerste indruk die we maken houdt verband met wat we zeggen. Lichaamstaal weegt veel sterker door. Cruciaal is hoe je anderen doet voelen. Een goed gevoel wek je op door wat je zegt en hoe je je gedraagt te laten overeenstemmen met hoe je je vanbinnen voelt.
Verloopt dat alles vlot, moet je nog oppassen voor de laatste minuten van het gesprek. Veel kandidaten dreigen dan hun concentratie te verliezen, denkende dat het zwaarste voorbij is. Maar het zijn vaak net deze laatste minuten die blijven hangen. Wil je het niet verknoeien, dan zorg je maar beter dat je je focus aanhoudt tot je de deur buiten bent.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een klassieke valstrik op je jobinterview is de vraag naar je minder goede kantjes... Wat is de ideale repliek op deze vraag?
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!
Het is vaak moeilijk om in te schatten hoe een sollicitatiegesprek precies verlopen is. We overlopen enkele positieve signalen...
Kan je tijdens een sollicitatie vermelden dat je ook bij een ander bedrijf je licht opsteekt? Het is soms delicaat maar je kan er ook je voordeel mee doen...
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Hoe ver kun je gaan bij het solliciteren in een tijd waarin een casual outfit steeds meer de norm lijkt?
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je van de recruiter heel wat vragen op je afgevuurd. Natuurlijk mag en kan jij zelf ook vragen stellen!