En toen gingen alle sollicitaties digitaal...
220 sollicitatiegesprekken hadden ze bij Aquafin gepland. Toen kwam de lockdown en verhuisden alle interviews naar tientallen home offices.
Het klimaat verandert en dat merken we ook in Vlaanderen. Soms kan het lokaal hard regenen, tegelijk beleven we in de zomer vaak lange droge periodes. Gevolg: wateroverlast of juist bruine gazons en uitgedroogde bodems. Waterzuiveraar Aquafin wil slim omgaan met hemelwater. En dat kan overal, volgens Eva Bogaerts. Zij is hydraulisch ingenieur bij Aquafin en werkt aan projecten om overstromingsrisico’s te beperken. “We zetten ook in op een groene omgeving die rekening houdt met droogteproblematiek, klimaatverandering en beleving. We willen het regenwater voor verschillende doelen inzetten.”
Voor gemeenten die nu al regelmatig kampen met wateroverlast of zich willen voorbereiden op hevigere regenbuien en lange droogteperiodes in de toekomst, maakt Aquafin hemelwaterplannen. Regenwater via riolen ondergronds afvoeren is niet duurzaam en slim. Beter houden we dat hemelwater ter plaatse, door het vertraagd te laten infiltreren in de bodem of te bufferen. Denk bijvoorbeeld aan waterdoorlatende parkeervakken, of ondergrondse bufferbekkens.
Tegelijk kun je dat hemelwater mooi integreren in de openbare ruimte, zodat de belevingswaarde van zo’n plek vergroot. Zoals water als spelelement in een speeltuin. En door ‘blauwe’ maatregelen te combineren met groene ingrepen, kan Aquafin ook de biodiversiteit stimuleren.
Aquafin geeft ook tips aan burgers. “Ook thuis geldt: infiltreer hemelwater in de grond of gebruik het zo veel mogelijk ter plaatse in plaats van het af te voeren naar de riool”, zegt Eva. “Het is niet omdat je het niet kunt drinken, dat regenwater niet bruikbaar is. Denk maar eens aan je tuin of je terras. Heb je daar wel echt kraantjeswater voor nodig? Plaats een regenwaterput en gebruik dit water om je auto of fiets mee te wassen, je planten water te geven, je wasmachine te laten draaien en je toilet door te spoelen. Op www.blauwgroenvlaanderen.be vind je massa’s tips om slim om te gaan met water.”
Eva heeft duidelijk een job met impact. “Dat ik met mijn job kan meewerken aan concrete oplossingen voor de klimaatproblematiek, geeft veel voldoening. Ik heb ook de kans gekregen binnen Aquafin om mee te werken aan de Blue Deal. Dat is het investeringsprogramma van de Vlaamse regering om de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen te verhogen. Ik bekijk mee welke rol Aquafin in de Blue Deal kan spelen. Voor mij is elke regendruppel een geschenk uit de hemel (lacht).”
Lees ook: Kantoor van de toekomst staat in Aartselaar
(Emiel De Bleser) - Bron: Go for happy Magazine
30 december 2021220 sollicitatiegesprekken hadden ze bij Aquafin gepland. Toen kwam de lockdown en verhuisden alle interviews naar tientallen home offices.
Als je je toilet doorspoelt, sta je er misschien niet bij stil, maar het doorgespoelde water is niet louter afval. Integendeel, het is een bron van grondstoffen en energie.
Waarom ’s avonds nog in je eentje je loopschoenen aantrekken, als je dat tijdens de middag ook met je collega’s kunt doen?
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Karel Claes was dertig jaar teamcoördinator bij Aquafin. Hij geeft nu rondleidingen op zuiveringsinstallaties voor nieuwkomers en voor het brede publiek.
Bij Aquafin halen ze het groen gas zelf uit het slib van het afvalwater en injecteren ze het daarna op het aardgasnet. Een primeur in Vlaanderen.
Waterzuiveraar Aquafin bouwt momenteel het kantoor van de toekomst: maatschappelijk verantwoord, in harmonie met zijn omgeving én gericht op hybride werken.
Aki Jungbluth is waterexpert bij waterzuiveraar Aquafin. Die job is niet alleen onbekend en nieuw, maar ook brandend actueel.
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher van waterzuiveraar Aquafin.