Het loon van een ambtenaar bij de Vlaamse overheid: 2.530 euro netto
We vroegen ambtenaar Lars Hegemann (40) uit Kessel-Lo hoeveel hij netto per maand verdient bij de Vlaamse Overheid ...
Bij de uitvoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden wordt volop ingezet op de private sector. Toch bevat dit akkoord heel wat elementen die ook een invloed hebben op werknemers in overheidsdienst.
“De uitvoering daarvan wordt momenteel doorgeschoven naar volgend jaar”, zegt Inger De Wilde. Zij is onderzoekster bij de onderzoeksgroep Public Administration & Management bij de Universiteit Antwerpen.
Deze manier van werken zorgt voor vraagtekens, bijvoorbeeld rond de veranderingen die het eenheidsstatuut voorziet wat betreft de verplichte motivering bij ontslag. Deze discussie is in de overheidssector al langer gaande. “Veiligheidshalve motiveren veel besturen een ontslag. Een duidelijke regeling bestaat daar echter niet voor. En in tegenstelling tot wat velen denken, vallen er ook binnen de overheid regelmatig naakte ontslagen.”
Ook het veralgemeende recht op outplacement en andere maatregelen die de inzetbaarheid van de werknemers op de arbeidsmarkt moeten verhogen, zorgen voor onduidelijkheden bij overheidsorganisaties. “Hoe zullen ze dit moeten toepassen? Wie bepaalt de precieze modaliteiten? Bovendien staan weinig overheidsorganisaties te springen om dit toe te passen. Dat zal in de privésector misschien ook wel zo zijn, maar daar bestond het recht op outplacement voor 45-plussers al. Bij de overheid is dit nieuw”, aldus Inger De Wilde.
Een ander pijnpunt is dat een aantal nieuwigheden in het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden geregeld worden via cao’s opgesteld in de Nationale Arbeidsraad en/of het bevoegde paritaire comité. “Het probleem daarmee is dat die helemaal niet van toepassing zijn op werknemers in overheidsdienst”, zegt Inger de Wilde.
Volgens de onderzoekster gaat men bij de opmaak van nieuwe regelgeving voorbij aan de specificiteit van contractuele tewerkstelling in de overheidssector. “Tijdens onderhandelingen focust men zich vaak heel hard op de private sector en kijkt men de overheid – vaak onbedoeld - gewoon over het hoofd, terwijl het toch om zo’n 10 procent van de werkende Belgen gaat.”
(wv)
22 november 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen ambtenaar Lars Hegemann (40) uit Kessel-Lo hoeveel hij netto per maand verdient bij de Vlaamse Overheid ...
Uit een onderzoek van SD Worx bij 3.000 Belgische werknemers blijkt dat ambtenaren meer tevreden zijn over hun werk dan werknemers uit de privésector.
Op 31 december 2013 is de Wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carensdag en begeleidende maatregelen in het Belgisch Staatsblad verschenen.
Ondanks de wet betreffende de invoering van een eenheidsstatuut zullen arbeiders en bedienden ook na 1 januari 2014 nog een apart statuut behouden.
Bijna de helft van de werknemers heeft jaarlijks één evaluatiegesprek. Opvallend: één op drie (33,4%) zegt stress te hebben voor het evaluatiegesprek.
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.
Damien Broothaerts is physical & performance coach bij KVC Westerlo. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? En... wordt dat goed betaald?
Draag je graag zwart? Denk dan best twee keer na vooraleer je je naar je werk begeeft. Misschien kom je bij je collega's dan wel lui over ...
Ik moet me vaak voor het werk verplaatsen met mijn eigen wagen, maar eigenlijk kom ik liever met de trein naar het werk. Kan dat?