Het loon van een manager in de bouw: 4.000 euro netto
We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
“Gezien de verhoudingen in de bouwsector kan het toenaderingsproces heel wat kosten als het louter de bedoeling is om het statuut van arbeiders naar dat van bedienden op te trekken”, vreest Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
“Op basis van een reeks scenario’s lieten we een schatting maken van de kost van een harmonisering, samen met een sectorale regeling. De globale meerkost voor de sector zou tussen de 6 en 8 procent van de loonmassa liggen. Dat betekent niet dat we niet willen onderhandelen. De eenmaking opent mogelijkheden om het statuut van arbeider in de bouw aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt, maar onze sociale partners moeten weten dat voor ons het vraagstuk van de kostprijs centraal staat in de hele discussie.”
Jan Vercamst, voorzitter van het ACLVB, wijst er op dat er binnen de onderhandelingen zeker geen eenzijdig doel wordt nagestreefd. “Voor het IPA werkten we ook aan een evenwicht tussen de financiële en de sociale gevolgen van de aangekaarte thema’s. Het gaat daarbij niet enkel om budgettaire consequenties voor de fiscale en sociale zekerheidsinstellingen maar ook om het zoeken naar compensaties voor sommige kosten die hoger kunnen uitvallen.”
In de bouwsector is het sociaal statuut van de arbeiders al bijzonder goed geregeld. Ze genieten er heel wat sociale voordelen die bedienden niet hebben en kunnen beroep doen op het Fonds voor bestaanszekerheid. Dat fonds biedt een toeslag voor langdurige ziekte, economische werkloosheid enzovoort. Sinds enkele jaren bestaat er ook een sectoraal aanvullend pensioen en hospitalisatieverzekering.
(bvdb)
12 februari 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen Patrick Maenhout (59) uit Drongen hoeveel hij verdient …
Leen, Jacob en Jurgen hebben een hart voor IT. Daarom kozen ze ervoor om hun kennis in te zetten bij Liantis.
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
Komt jouw collega vaak te laat op het werk? Als je zelf wél altijd stipt op tijd bent, dan kan dit enorm frustrerend zijn. Hoe pak je dit probleem best aan?
Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
Is opstaan het moeilijkste moment van de dag? En geraak je ’s avonds maar niet in bed? Dan ben je zeker geen ochtendmens. Deze 13 tips kunnen je helpen.
Social media zijn een krachtige tool om jouw imago en dat van jouw werkgever een boost te geven. Maar wat kan je precies posten, en wat beter niet?
Lukas werkt voor Boerenbond als consulent. “Ik kan mijn interesse voor landbouw en passie voor techniek combineren”
Op woensdagavond 22 maart 2023 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in de chemie- of farmasector.