Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Een vaste thuiswerkdag: vloek of zegen?

Thuiswerken heeft voor- en nadelen voor werknemer en werkgever. Krijg je als werknemer een vaste thuiswerkdag toegewezen? Dan kan dat best wat ergernis opwekken bij collega’s en leidinggevenden. Een vaste thuiswerkdag is en blijft voer voor discussie.

Meer tijd en minder stress

Thuiswerken kan handig zijn voor werknemers. “Je wint tijd omdat je minder in de file staat. Je hebt daardoor minder stress en, als je breder kijkt naar de maatschappelijke voordelen, vermijd je CO2-uitstoot. Als elke werknemer een dag per week thuiswerkt, haal je 20% van de ochtend- en avondspits uit het verkeer”, haalt HR-expert Robby De Caluwé van HRbuilders aan.

Je kan ook kleine zaken regelen waarvoor je anders een dag verlof moet nemen. “Je identiteitskaart hernieuwen in het gemeentehuis kan je tijdens een dag thuiswerken plannen. Je hebt meer flexibiliteit”, aldus De Caluwé. Ook werkgevers kunnen een groot voordeel bekomen. “Je kan besparen omdat je minder kantoorruimte voor je personeel hoeft te voorzien.”

Resultaten

Werkgevers zijn soms achterdochtig. Dient thuiswerken niet enkel tot privébelangen? Is dit geen vermomde kinderopvang? “Waar vele werkgevers en leidinggevenden mee worstelen is dat ze de controle verliezen over hun werknemers”, zegt De Caluwé. “Maar op kantoor weet je ook niet de hele tijd waar je werknemers mee bezig zijn. Daarom stuur je beter aan op de behaalde resultaten in plaats van 40 uur aanwezig te zijn op kantoor.” Zorg- en werktaken tegelijkertijd uitvoeren is moeilijk, maar werknemers kunnen flexibeler schuiven met beide taken.

Houvast

Volgens andere HR-experten geeft thuiswerken medewerkers een houvast. Een vaste thuiswerkdag wordt soms als argument gebruikt voor het plannen van vergaderingen. “Dan kan ik niet, want dat is mijn thuiswerkdag”, hoor je dan. Een vaste thuiswerkdag claimen schaadt meestal het belang van de organisatie, omdat het bedrijf minder flexibel is. Denk aan het organiseren van vergaderingen. Als iedereen een thuiswerkdag heeft, is het moeilijk om het hele team samen te krijgen. Je kan dan wel inzetten op technologische middelen zoals conference calls, videomeetings of een sociaal platform. Het vraagt soms wat inventiviteit, maar het kan werken.

Thuiswerken hoeft geen probleem te zijn voor de samenwerking. Maar niet elke werktaak leent zich daartoe. Ook is het goed voor de groepssfeer om elkaar wel te blijven zien. Dat versterkt het teamgevoel. Flexibiliteit zou langs twee kanten moeten werken. Kijk samen met je collega’s en leidinggevenden naar wat mogelijk én naar wat nodig is.

Conclusie?

HR-experts zijn eerder een voorstander van thuiswerken, maar niet per se van een vaste dag. Dat is een eerder ouderwets idee. Beter is dat de medewerkers zelf de vrijheid en autonomie krijgen om hun dagen in te delen, in samenwerking met collega’s en leidinggevenden. “Zo hou je de flexibiliteit in het bedrijf”, benadrukt De Caluwé.

(mr) 

21 augustus 2019
Anderen bekeken ook