Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Een tegenbod gekregen? 4 vragen die je moet stellen

Tegenbod krijgen
Stel: de tijd breekt aan om afscheid te nemen van je huidige werkgever. Er ligt een nieuwe uitdaging op je te wachten. Je hebt je beslissing weloverwogen genomen en dient je ontslag officieel in, maar dan opeens krijg je van je werkgever een tegenbod. Een hoger loon, betere voorwaarden, nieuwe beloften. Wat doe je in dat geval?

Ontdek je intrinsieke motivatie aan de hand van deze vier vragen...

1. Vertrouw je je werkgever nog?

Als je om minder fijne redenen je functie naast je neerlegt, is het mogelijk dat er wat negatieve zaken tussen jou en je werkgever hebben plaatsgevonden. Dat kan direct zijn, zoals een onderling misverstand, gebrek aan begrip voor elkaars situatie, een woordenwisseling; of indirect, zoals het beperken van de persoonlijke vrijheid, een reorganisatie, micromanaging, et cetera.

Als je overweegt om toch nog bij diezelfde werkgever te blijven, moet je je afvragen of het vertrouwen tussen jullie beiden nog overeind staat. En ook of je werkgever je nog op dezelfde manier zal behandelen nu je eigenlijk al hebt aangegeven dat je wilt vertrekken. Met andere woorden, is het tegenbod een garantie dat je straks de relatie met je werkgever weer positief kunt oppikken?

Geen geloof meer in je baas of werk? 8 tips

2. Ben je oprecht gewaardeerd geweest?

Het gaat allemaal niet zoals je wilt en er wordt niet naar je geluisterd, totdat je dreigt om te vertrekken. Dan kan er opeens wel iets voor je veranderd worden. Is dit hoe jij je voelt? Dan ben je waarschijnlijk nooit echt gewaardeerd geweest in je huidige job. Of de waardering is nooit duidelijk geuit.

Dit is een belangrijk feit om even bij stil te staan en om desnoods ook het gesprek over aan te gaan met je werkgever, want als je deze negatieve gevoelens niet uitklaart, zal het terugkeren naar je bestaande job maar wat wrang aanvoelen.

Terugkeren naar je vorige job: zou je dat wel doen?

3. Is dit nieuwe aanbod je genoeg waard?

Vanuit werkgeversperspectief is het niet meer dan logisch dat men je overhaalt om te blijven: de war for talent beleeft hoogdagen en een nieuwe sollicitatieprocedure opstarten, mensen interviewen en vervolgens een nieuwe persoon inwerken kost heel wat tijd en geld. Dus dat is hun reden. Maar wat is die van jou? 

Zocht je een nieuwe uitdaging omdat er een aantal zaken niet toereikend waren bij je oude werkgever – een beperkt loon, weinig vrije dagen – of omdat het nu gewoon écht tijd was om je motivatie te hervinden in een nieuwe carrièrestap? Is het tegenbod met een hoger loon of betere voordelen je meer waard dan een nieuwe ontwikkeling?

10 signalen: tijd voor een nieuwe job!
Gelukkig met wat je verdient?

4. Beïnvloedt dit tegenbod je toekomst op een positieve manier?

Denk nog eens na over de redenen voor je ontslag. Zullen die redenen volledig worden weggenomen door het tegenbod dat je nu ontving? En kun je met redelijkheid zeggen dat je daardoor nog een aantal jaar langer bij deze werkgever gaat blijven?

De doorslaggevende eigenschappen van je job liggen misschien toch heel anders dan je van tevoren dacht. Uiteindelijk is het de omgang met je team, de werktevredenheid, de waardering die je ontvangt en de sfeer op het werk die je dagelijkse activiteiten prettig of onprettig maken, en die ervoor zorgen dat je met zin of tegenzin naar het werk gaat.

Geeft deze werkgever je dat werkplezier? Krijg je hier nog kansen om te groeien? Voegt deze job nog iets toe aan je progressie en toekomst? Afhankelijk van je antwoorden hierop, weet je welke weg je moet inslaan.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(ZINNIG) - Bron: Robert Walters

25 oktober 2023
Anderen bekeken ook