Als jobstudent in het zwart werken is dom
Het leven wordt steeds duurder en ook voor (job)studenten komt een extra inkomen goed van pas. Is zwartwerk de slimme manier? Nee, zo blijkt...
Het aantal arbeidsuren dat niet overschreden mag worden om in aanmerking te komen voor een fiscaalvriendelijke behandeling, wordt het 'contingent' genoemd. Op dat loon dat aan de jongere wordt uitbetaald, worden namelijk geen gewone socialezekerheidsbijdragen berekend.
Voor het kalenderjaar 2025 bedraagt het contingent 475 uur, vorig jaar nog 600 uur. Die uren kunnen vrij gespreid worden over het kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december dus), bij één of verschillende werkgevers.
Dat dat fiscaalvriendelijke contingent aan uren dit jaar daalt, heeft voor de meeste studenten overigens geen effect. “Bij een rondvraag die wij vorig jaar deden, geeft slechts een derde van de bevraagde studenten aan gebruik te hebben gemaakt van de mogelijkheid om meer dan 475 uur te werken", weet Wim Van der Linden, woordvoerder van Randstad.
Lees ook: 5 tips om snel een studentenjob te vinden
Wanneer de werkgever een werknemer aanwerft in het kader van een studentenarbeidsovereenkomst, moet deze overeenkomst schriftelijk worden vastgelegd voor elke jongere afzonderlijk. En dit uiterlijk op het moment dat hij of zij in dienst treedt. “Werkgevers mogen alleen studentenarbeidsovereenkomsten afsluiten voor maximaal 12 maanden”, benadrukt Alexia Buyl, juridisch expert bij Partena Professional.
In die studentenarbeidsovereenkomst staat onder andere het arbeidsrooster van de student en de bepalingen rond de proefperiode, doorgaans de eerste 3 werkdagen. Wanneer de student in dezelfde functie werkzaam is met opeenvolgende studentenarbeidsovereenkomsten, wordt slechts één proefperiode toegestaan.
Op zoek naar een studentenjob? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
De student krijgt hetzelfde loon als een gewone werknemer die hetzelfde werk doet. “De schalen die zijn vastgesteld door de onderneming of door het paritair comité waartoe de werkgever behoort, zullen dus worden toegepast”, stelt Alexia Buyl.
“Er is ook een gewaarborgd minimuminkomen voor studenten onder de 21 jaar wanneer ze voor een periode van minstens één kalendermaand werken.”
In de sectoren met de meeste studentenjobs staat de horeca bovenaan, blijkt uit het onderzoek van Randstad. “23% van de bevraagde jongeren geeft aan een job in de horeca uit te oefenen, nauw gevolgd door de kleinhandel met 21%”, geeft Wim Van der Linden van Randstad mee. De vrijetijdssector (8%), productiebedrijven (8%) en de overheid (7%) vervolledigen de top vijf.
Kassier(ster) is volgens Randstad de populairste studentenjob (12%). Andere populaire jobs zijn magazijnier (11%), administratief bediende (9%), rekkenvuller (7%) en arbeider in een productiebedrijf (6%).
Ontdek: Wanneer gaan jobstudenten (het meest) aan de slag?
Omdat een studentenovereenkomst een overeenkomst is van bepaalde duur, eindigt die automatisch op de einddatum die erin vermeld staat, zonder dat een opzegging vereist is.
“Als de werkgever de student ontslaat, bedraagt de opzeggingstermijn 3 kalenderdagen voor overeenkomsten van minder dan één maand en 7 kalenderdagen voor overeenkomsten van langer dan één maand”, geeft Alexia Buyl nog mee.
“Als het de student is die ontslag neemt, bedraagt de opzeggingstermijn 1 kalenderdag bij een overeenkomst van minder dan één maand. Of 3 kalenderdagen bij een overeenkomst van langer dan één maand.”
E-GIDS: Hoe zelf je ontslag indienen?
(William Visterin)
10 januari 2025Het leven wordt steeds duurder en ook voor (job)studenten komt een extra inkomen goed van pas. Is zwartwerk de slimme manier? Nee, zo blijkt...
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Fiscaalvriendelijk vakantiewerk kan voortaan tot 600 uur per jaar. Een overzicht...
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Je wil je cv natuurlijk zo volledig mogelijk aanvullen. Loont het om ook elke studentenjob te vermelden? Dat lees je hier.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.
De populairste studentenjob? Dat is dit jaar de kassier, zo blijkt uit een rondvraag van Randstad. En de rest van de ranking?