Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert

Een sollicitatiebrief op bestelling?

"Onze medewerkers moeten ook voor laag- geschoolden overtuigende brieven kunnen schrijven" (Joke van der Ven, Briefopbestelling)
Voor wie met de handen in het haar zit, en met een prullenmand vol verfrommelde probeersels, omdat hij niet weet hoe hij zichzelf moet verkopen in een sollicitatiebrief, is de redding nabij. Bedrijven zoals Briefopbestelling schrijven jouw sollicitatiebrief op maat.
Solliciteren (rp)
"Onze medewerkers moeten ook voor laag- geschoolden overtuigende brieven kunnen schrijven" (Joke van der Ven, Briefopbestelling)

Eenvoudiger kan het niet. Als werkzoekende speel je op www.briefopbestelling.be je opdracht voor een sollicitatiebrief door en binnen de 48 uur krijg je die in je mailbox. Nu ja, een béétje inspanning wordt er wel van je gevraagd. Wanneer je je bestelling plaatst, moet je een vragenlijst invullen. En dat doe je best niet al te vrijblijvend.

“De werkzoekende moet goed motiveren waarom hij wil werken voor het bedrijf dat hij aanschrijft”, zegt Joke van der Ven, directeur van Ars Bene Laborandi, het Nederlandse bedrijf achter Briefopbestelling. “Als zijn motivatie niet duidelijk genoeg blijkt uit zijn antwoorden, sturen we hem nog een mailtje of bellen we hem op voor meer input. Het is echt wel nodig dat we in de brief tonen welke meerwaarde hij kan bieden voor de werkgever.”

Cv op maat

Voor wie dat wilt, stelt Briefopbestelling ook een cv op. “Niet zelden krijgen werkzoekenden zo voor het eerst een bewust beeld van hun werkverleden”, weet van der Ven. Ook de mooi geformuleerde sollicitatiebrief zelf kan een eye-opener zijn. “Het doet werklozen, die soms wat zelfvertrouwen hebben verloren, weer in zichzelf geloven.”

Onafhankelijk onderzoek in 2006 door het UWV WERKbedrijf, de Nederlandse tegenhanger van de VDAB, wees uit dat 35 procent van de mensen die een beroep deden op Briefopbestelling uitgenodigd werden voor een sollicitatiegesprek.

Groot Dictee der Nederlandse Taal

De briefopstellers van Ars Bene Laborandi zijn hoogopgeleide medewerkers, die voor ze toegelaten worden een taaltoets moeten ondergaan die qua moeilijkheidsgraad te vergelijken is met Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Wie in die test slaagt, krijgt een training van het bedrijf. Joke van der Ven: “Onze mensen mogen dan een hoge opleiding hebben genoten, ze moeten ook voor laaggeschoolden geloofwaardige brieven kunnen schrijven. Dat wil zeggen: brieven met kortere zinnen, in een eenvoudige taal.”

Ook al worden ze door anderen geschreven, de sollicitatiebrieven zijn best persoonlijk. Nederlandse werkgevers onthalen het initiatief volgens van der Ven trouwens met open armen. “Ze zien er geen graten in dat de kandidaten niet zelf hun brief schrijven. Nu krijgen ze tenminste fatsoenlijke brieven. En het belangrijkste blijft toch dat de kwaliteiten die in de brief opgesomd staan, overeenkomen met de werkelijkheid. Maar daar moeten de kandidaten hen van overtuigen tijdens het sollicitatiegesprek.”

Gat in de markt

In het begin kon je alle soorten brieven bestellen bij Briefopbestelling: rouwbrieven, liefdesbrieven, zakelijke brieven. Maar al snel bleek dat de sollicitatiebrief hét gat in de markt was. Het UWV WERKbedrijf erkende de nood en besloot met Briefopbestelling in zee te gaan. Vorig jaar gingen er bij Briefopbestelling 22.000 brieven voor het WERKbedrijf de deur uit.

Intussen schopte Joke van der Ven het in Nederland tot ‘Vrouwelijke Ondernemer 2008’ en bekleedde ze onlangs de twaalfde plaats in de lijst van meest opvallende, ambitieuze en meest verdienende vrouwelijke ondernemers Vooral voor haar buitenlandse avonturen krijgt ze lof. Onlangs werd haar bedrijf gevraagd om in een consortium mee te werken aan een project in Duitsland. Onder andere Briefopbestelling zal daar worden ingeschakeld om 700 migranten vlotter hun weg te laten vinden naar de arbeidsmarkt.

Ook in België

Alhoewel er een Belgische versie van de site bestaat, kent ons land nog geen gelijkaardig project. Vorig jaar werd de VDAB wel bereid gevonden tot een pilootproject. Naderhand voerde die bij 330 personen een ‘uitstroomanalyse naar werk’ uit. Daaruit bleek dat de kans op werk 10 procent bedroeg zonder brief en 15 procent met een brief op bestelling.

(pvd) – Illustratie: (rp) 

29 juni 2010
Anderen bekeken ook