55-plussers minder kans op promotie
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Gefeliciteerd! Je krijgt een nieuwe rol, uitdaging of functie binnen het bedrijf waar je werkt of solliciteert. Dat betekent dat je een goede indruk maakt, als een harde werker overkomt en de puntjes op de i weet te zetten. Het is een pluim op je hoed en een boost voor je ego. Maar nu komt het moment dat je moet beslissen of je op dit aanbod ingaat.
Ontdek: Wanneer is het tijd voor promotie?
Een goede graadmeter is het onderbuikgevoel dat je ervaart nadat de eerste euforie wat is gezakt. Krijg je automatisch zin in de uitdaging, heb je gezonde zenuwen, en heb je al je eerste plannen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed.
Maar als je vrijwel direct vragen hebt, niet zeker weet hoe je deze rol gaat invullen en twijfelt of je wel kunt voldoen aan de eisen of de druk van de toenemende verantwoordelijkheid, dan moet je de situatie misschien kritisch evalueren.
Lees ook: Bijna helft van de werknemers aanvaardt hogere titel zonder loonsverhoging
Als je een promotie weigert, draag je daar best goede redenen voor aan. Zowel bij jezelf – je wilt immers geen spijt krijgen – als bij je werkgever. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je momenteel nog niet klaar bent voor de extra verantwoordelijkheid.
Misschien wil je eerst nog een aantal vaardigheden bijleren. Misschien brengt het takenpakket wel extra uren of werk op een andere locatie met zich mee, wat nu niet samengaat met je privésituatie. Formuleer deze redenen en schrijf ze op. Maak desnoods een lijstje met voor- en nadelen om je eigen keuzeproces inzichtelijk te maken.
CHECK: 55-plussers minder kans op promotie
Het weigeren van een professionele opportuniteit gebeurt niet vaak, want het kan als negatief worden gezien. Daarom is het cruciaal dat je het gesprek aangaat met je werkgever en duidelijk uitlegt waarom je deze beslissing neemt.
Bespreek ook welke kansen je in de toekomst wél wilt aangrijpen of waar je graag naartoe wilt groeien. Hiermee geef je aan dat het je niet ontbreekt aan ambitie, maar dat de rol die je werd aangeboden momenteel niet bij je persoonlijke doelstellingen past.
Laat wel duidelijk doorschijnen dat je nog steeds met veel passie je werk doet en graag uitgedaagd wordt. Met een goede uitleg gaat je werkgever je keuze waarschijnlijk eerder als wijs en weloverwogen beschouwen – je weet wat je wilt, wat je aankunt en wat het bedrijf nodig heeft. En dat is een absolute aanwinst voor het bedrijf.
Extra: Ontdek je eigen ambitie(s) in 4 stappen
(ZINNIG) - Bron: maakjouwimpact.nl
14 februari 2024Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Hoe geraak je van die junior in je functietitel af? Dat is vooral een kwestie van tijd. Al kan je die groei wél flink versnellen.
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen. Goedbedoelde raad, maar om een ‘ja’ te krijgen, moet je soms toch wel wat onderhandelen. Hoe pak je het succesvol aan?
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
7 op de 10 werknemers zijn gelukkig ... wat loopt er nog mis bij de overige 30%? Dat lees je hier.