Welke impact heeft staken op mijn loon?
Welke impact heeft staken op ons loon als we niet op het werk geraken door een staking? Jobat vertelt je er alles over.
Bijna de helft van de werknemers (47,4%) zegt dat er op zijn huidige of vroegere werkplek al eens gestaakt is. Iets meer dan de helft (52,3%) heeft zelf het werk al neergelegd. Gemiddeld duurden die stakingen 2 tot 3 werkdagen. Voor het merendeel van de respondenten (85%) is het meer dan een jaar geleden dat ze nog gestaakt hebben.
De voornaamste reden om te staken blijken looneisen, onzekerheid over de toekomst, eisen omtrent extralegale voordelen en ontslag te zijn.
Niet elke actie leidt echter tot het verhoopte resultaat. Slechts in een kwart van de stakingen haalden de vakbonden hun eisen grotendeels binnen. De directie trok iets minder vaak (16,9%) aan het langste eind. Meestal (57,4%) maakte een compromis een einde aan de sociale onrust.
Wie deelneemt aan een staking doet dat vooral omdat hij achter de reden tot staken staat (40,8%), uit solidariteit met getroffen werknemers (40,4%) of uit sociale druk (15%). Wie nog nooit gestaakt heeft, zegt het engagement te missen (22,1%), denkt dat staken toch niets uithaalt (21,8%) of vreest zijn job zo te verliezen (10,6%).
Vier op de tien bevraagde werknemers verkondigen dat ze zeker zullen deelnemen aan toekomstige stakingen bij hun huidige werkgever, vooral uit solidariteit. De helft van de werknemers zegt aangesloten te zijn bij een vakbond.
(wv)
De enquête gebeurde online in de maand februari. Het profiel van de respondenten: 9,7% arbeiders, 80,2%bedienden, 10,1% kaderleden.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Welke impact heeft staken op ons loon als we niet op het werk geraken door een staking? Jobat vertelt je er alles over.
Wat houdt de ontslagvergoeding van vakbondsafgevaardigden precies in? Vanaf en tot wanneer zijn zij beschermd? Jobat zocht het voor je uit ...
Onze tijd is kostbaar. Toch krijgen we dagelijks te maken met ‘tijdrovers’ die onze productiviteit nekken. Een overzicht...
Dennis werkt bij de GGC en verbetert de gezondheid en welzijn van alle Brusselaars.
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
Uit een recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat artificiële intelligentie (AI) de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.
De kans is groot dat je in het kamp van de perfectionisten zit. En dat dit een pak energie kost? Of je werkplezier lijdt eronder? Maar oké is ook best oké!
Duurzaam werk bij Solita, dat is een zorgende werkomgeving waarin de mens centraal staat. Maar duurzaamheid vertaalt zich ook naar bijvoorbeeld mobiliteit.