Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

De 5 grote trends van werken in 2025 ... én in de toekomst

Een op drie werknemers is niet klaar voor Het Nieuwe Werken

29 procent twijfelt eraan of collega’s wel echt werken als ze niet op kantoor zijn.
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast. Een op drie vindt zichzelf er niet klaar voor en collega’s kijken vaak met argwaan naar thuiswerkers.
Thuiswerken (Maarten Vande Wiele)
29 procent twijfelt eraan of collega’s wel echt werken als ze niet op kantoor zijn.

Almaar meer organisaties zoeken naar manieren om arbeidstijd en werkomgeving flexibel in te richten, met aandacht voor mens en organisatie. Efficiëntie en resultaatgerichtheid staan daarbij centraal, los van tijd en plaats, en met meer verantwoordelijkheid en tevredenheid voor de medewerkers. Dat is de wereld van het Nieuwe Werken in een notendop.

Kluwer voert jaarlijks een onderzoek om te weten in welke mate bedrijven vertrouwd zijn met dit concept. Het onderzoek peilt ook naar de ideeën en verwachtingen van organisaties over Het Nieuwe Werken. Vorig jaar bevroeg Kluwer zo 950 Belgische werknemers, waaronder ook hr-profielen en leidinggevenden.

De helft van die respondenten beschouwt Het Nieuwe Werken als ‘de toekomst van werk’ en apprecieert vooral de flexibiliteit ervan. Acht op de tien verwachten een betere balans werk-privé als gevolg van deze nieuwe manier van werken. Toch vindt meer dan de helft (54%) van de respondenten zowel zichzelf als zijn organisatie nog niet klaar voor Het Nieuwe Werken.

9 tot 5

Een derde van de werknemers meent de vaardigheden te missen om zijn werk zelf te sturen. Dit idee leeft nog sterker bij leidinggevenden en directie: 44 procent vind dat hun medewerkers onvoldoende zelfsturend zijn. 57 procent meent dat de 9 tot 5-mentaliteit overheerst onder de collega’s. De helft van de werknemers is dan weer van mening dat de huidige managementstijl niet is aangepast aan Het Nieuwe Werken.

Toch zijn elementen van HNW vaak meer ingeburgerd dan werknemers denken. Zo is het kantoor al lang niet meer de enige werkplaats voor zes op de tien bevraagde werknemers. Het populairste alternatief voor werken op kantoor is thuiswerken (87%). Een minderheid werkt in de trein.

Meer dan een op de drie (37%) respondenten zegt geregeld buiten de kantooruren te werken. Dat kan uiteraard om overuren gaan, maar ook een indicatie zijn van tijdsonafhankelijk werken. Ongeveer 30 procent zegt overigens zijn of haar werkplanning, in overleg met de overste, al te hebben aangepast in functie van meer flexibel werken.

Argwaan

Er is echter nog heel wat koudwatervrees. Een meerderheid van de werknemers (70%) vreest minder zichtbaar te worden voor collega’s als ze meer telewerken. Misschien is dat wel terecht, want 29 procent twijfelt eraan of collega’s wel echt werken als ze niet op kantoor zijn.

Nochtans is HNW geen synoniem voor volledige vrijheid. Acht op de tien respondenten pleiten voor formele procedures betreffende telewerk. Twee derde vindt het prima dat zijn manager zijn resultaten meer controleert als hij of zij buiten kantoor werkt.

Met de naamsbekendheid van HNW zit het snor. Zes op de tien bevraagden kennen de term. In 2011 was dat 42 procent. Het Nieuwe Werken wordt vooral geassocieerd met flexibiliteit (86%) en de toekomst van het werk (51%). Duurzaamheid komt minder naar voren (23%).

(wv) – Illustratie: (mvw)

19 april 2013
Anderen bekeken ook