Eindejaarscadeau van baas ondanks crisis?
December en januari zijn de feestmaanden bij uitstek. 44% van de werkgevers heeft het budget voor cadeaus en eindejaarsreceptie echter verminderd.
Hr-dienstverlener Tempo-Team liet in november bij 386 kmo’s een studie uitvoeren naar hun perceptie van de gevolgen van de economische crisis. De resultaten zijn hoogzwanger van pessimisme. Minder dan 15 procent van de kmo-bestuurders heeft nog vertrouwen in het beleid van de Europese, federale of gewestelijke regering. Twee op de drie stelt resoluut dat het barslecht gesteld is met het ondernemingsklimaat in ons land.
De meeste hinder ondervinden kmo’s van de loonkosten (68%), hoge energieprijzen (66%), de complexe wetgeving (64%), administratieve lasten (59%) en de concurrentie van te hoge werkloosheidssteun op het basisloon (54%). Daarbij valt op dat kmo’s zeggen weinig tot geen hinder hebben van de klassieke arbeidsmarktproblemen zoals de langere loopbaan (59%), vergrijzing (59%) en het eenheidsstatuut voor arbeiders-bedienden (57%). Toch kampt nog steeds bijna één op de twee kmo’s met een tekort aan werknemers omdat ze de juiste mensen niet vinden.
‘De regionale verschillen zijn opvallend’, zegt Philippe Melis, public & social affairs manager bij Tempo-Team. ‘Wallonië voelt sterker de gevolgen van de crisis en van de achteruitgang van de export, maar de Vlamingen zijn veel pessimistischer over een heropleving van de economie: 62 procent ziet die er pas komen in 2015, terwijl de helft van de Walen voor het einde van 2014 al een verbetering verwacht. En terwijl zowel Vlamingen als Walen quasi dezelfde prioriteit geven aan de hefbomen voor groei en tewerkstelling, is het zeer opvallend dat Walen beduidend hogere verwachtingen koesteren. De Vlaamse zaakvoerders voelen een groter wantrouwen tegenover het beleid en gaan er meer vanuit dat ze hun eigen boontjes wel zullen doppen.’
Ondanks alle pessimistische geluiden zegt 36 procent van de kmo’s in de toekomst nog steeds te rekruteren. Die intentie is groter bij de Vlaamse kmo’s (38%) dan bij de Waalse (32%). Het zijn vooral grotere kmo’s met 51 tot 250 werknemers die aanwervingen plannen. Middelgrote kmo’s met 11 tot 50 werknemers (48%) en kleinere ondernemingen hebben zwakkere rekruteringsintenties.
‘Al bij al een goed teken,’ meent Philippe Melis, ‘want de schaarste op de arbeidsmarkt blijft een constante, ondanks de crisis. Wanneer die wordt aangepakt, zal de heropleving toenemen.
Uit het onderzoek van Tempo-Team blijkt dat voor 53 procent van de kmo’s een betere afstemming van onderwijs op de arbeidsmarkt een belangrijke hefboom voor groei is. Andere hefbomen voor groei en tewerkstelling: een verbetering van loon en sociale lasten (75%), betere economische vooruitzichten (64%), het aanpakken van de administratieve verplichtingen (57%) en een betere houding en flexibiliteit van de werknemers (56%).
‘Het is frappant dat wat, naast de loonkosten, het sterkst speelt in het politieke debat voor ondernemers heel wat minder belangrijk blijkt’, vindt Philippe Melis. ‘In de regionalisering en meer autonomie voor de gewesten bijvoorbeeld, zien bedrijven weinig impact voor groei en tewerkstelling. Hetzelfde geldt voor de vergrijzing en de loopbaanverlening. Misschien is dat omdat de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt nog onvoldoende worden aangevoeld. Ook de aanpassing van de loonindex staat niet zo hoog op de agenda als in de politieke wereld, al zien de bevraagde kmo-bestuurders in de loonkosten op zich wel een probleem. 7 procent is van mening dat ons indexsysteem niet moet worden herzien, maar het merendeel geeft wel de voorkeur aan het behoud van de index in ruil voor minder sociale lasten.
(bvdb)
14 december 2012December en januari zijn de feestmaanden bij uitstek. 44% van de werkgevers heeft het budget voor cadeaus en eindejaarsreceptie echter verminderd.
Ondanks het onzekere economische klimaat zullen de investeringen in nieuwe informaticatechnologie ook dit jaar stijgen, aldus onderzoeksbureau IDC.
De werkgelegenheid in België hield tijdens de voorbije crisis opmerkelijk goed stand. Maar hoe ingrijpend veranderde de Belgische arbeidsmarkt?
Omdat er door de economische malaise weinig nieuwe jobopportuniteiten worden gevonden, blijft bijna 35 procent van de werknemers bij zijn huidige werkgever.
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
De zorgsector is nog altijd een zorgenkindje op de arbeidsmarkt. Toch is er een opvallende trend zichtbaar bij de instroom van nieuwe werkkrachten...
Dé perfectionist bestaat niet. In werkelijkheid zijn er diverse types, met hun eigen kenmerken. Herken je jezelf?
We vroegen aan Tijs De Wit (23) hoeveel hij als jobstudent verdient en wat zijn studentenjob bij AG Insurance precies inhoudt...
Wat zijn de benodigde verantwoordelijkheden en vaardigheden? En welk salaris mag je in deze functie verwachten?