Hogeropgeleid is op de arbeidsmarkt niet altijd beter
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Met dit percentage zitten we op het Europees gemiddelde. In sommige Europese landen zijn er meer overgekwalificeerde inwoners, zoals in Spanje (daar is bijna 35 procent van de Spanjaarden overgekwalificeerd) en Griekenland (32 procent van de Grieken). Dat blijkt uit recente cijfers van statistiekbureau Eurostat.
Overkwalificatie duikt vooral op bij niet-EU-werknemers. Bij de niet-EU-werkenden in België is bijna 36 procent overgekwalificeerd en dat cijfer ligt iets onder het Europese gemiddelde bij niet-EU-werkenden. Sommige landen gaan daar ver over. In Griekenland voert bijna 70 procent van de niet-EU-werknemers een job uit onder hun kennisniveau. In Italië is dat 67 procent.
Lees ook: Hogeropgeleid is op de arbeidsmarkt niet altijd beter
In ons land is er overigens geen verschil tussen de actieve Belgen en werkenden uit de Europese Unie. Daar is het percentage van overgekwalificeerden even hoog, rond de 21 procent. Van alle landen is de overkwalificatie het laagst in Luxemburg, zowel bij inwoners (5 procent) als bij niet-EU-medewerkers (8 procent).
Tot slot nog dit: een situatie van overkwalificatie hoeft niet noodzakelijk tot jobontevredenheid te leiden. Zo speelt, naast het uitvoeren van betekenisvol werk, ook een gevoel van verbondenheid een rol, stelt Mattias Van Hulle, die als socioloog aan de VUB de impact van overkwalificatie bestudeerde.
“Wie bijvoorbeeld vindt dat hij zijn persoonlijkheid in de job kwijt kan of aangeeft dat de job net zijn persoonlijkheid verrijkt, zal zich minder overgekwalificeerd voelen”, stelt hij.
Ontdek: Welke jobs passen best bij jouw persoonlijkheid?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
5 april 2023Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Nood aan een nieuwe job? Met de juiste ingesteldheid en motivatie kun je veel bereiken. Maar hoe weet je welke sector of jobfunctie het best bij jou past?
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Niet iedereen wil jaren op de schoolbanken te spenderen en dat is maar goed ook. Er zijn genoeg jobs met een hoog salaris waar geen diploma voor nodig is...
Ken jij jezelf door en door? Het is belangrijk om een goed inzicht te krijgen in je persoonlijkheid om een gepast carrièrepad uit te stippelen.
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Sollicitatiegesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld. Maar met de nodige handigheid kan je ze ontwijken...
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
We zochten uit hoe jij je gelukkiger voelt in het leven én in je carrière. Als je deze vier stappen volgt, staat jouw geluk voortaan centraal...