Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Een nieuwe job vs. interne promotie: de voor- en nadelen

Jobhopping is voor jongere generaties niet vreemd meer. Eigenlijk wisselen we allemaal sneller en gemakkelijker van job dan vroeger. Maar is dat wel noodzakelijk iets slecht? Of is het een logische evolutie?
#

Welke redenen bewegen werknemers ertoe om regelmatig van job te veranderen? We vroegen het aan Dice - formerly the IT Job Board om de voordelen toe te lichten.

1. Loon

Voor de meerderheid is de grootste drijfveer om te gaan werken: geld. Dus wordt regelmatig de afweging gemaakt, wat de beste manier is om meer geld te verdienen. Blijven of een nieuwe kans grijpen?

Pro

Jessica Kleiman, journaliste voor Forbes Magazine: “Als het je doel is om regelmatig je loonbrief een duwtje in de rug te geven, dan is bij één en dezelfde werkgever blijven vaak niet de manier om dat doel te bereiken.” Een gespecialiseerde denktank kwam zelfs tot de conclusie dat je inkomsten tot 3 keer sneller groeien voor mensen die hun bedrijf verlaten dan voor mensen die wel loyaal blijven aan hun werkgever, vooral voor werknemers tussen de 18 en 29 jaar.

Functioneringsgesprekken en evaluaties liggen vaak ver uit elkaar, waardoor er weinig momenten zijn om op een natuurlijke manier een loonsverhoging te bekomen. Ook de berusting van het management zorgt ervoor dat er weinig gebeurt op loongebied voor mensen die dezelfde functie blijven uitoefenen bij hetzelfde bedrijf.

Contra

Hoewel Kleiman over het algemeen voorstander is, heeft ze toch enkele bedenkingen bij jobhoppers die enkel een hoger loon nastreven. “Als je cv volstaat met een ontelbaar totaal uiteenlopende jobs kan je wel eens door de mand vallen bij je volgende potentiële werkgever.”

Stel je in de schoenen van een werkgever: zou jij je er comfortabel bij voelen om iemand aan te nemen die veel verschillende jobs heeft uitgeoefend in de laatste paar jaar? Je zal je beginnen afvragen of dat toch geen risico vormt.

Haar advies is om “te beslissen wat jij vindt dat je waard bent, en – wanneer je tevreden bent over je salaris – om wat langer op dezelfde plek te blijven.”

Financieel is het misschien logisch om van job naar job te gaan, maar je moet opletten dat je je kans op je droomjob daardoor niet verkleint door ongeloofwaardig, deloyaal of wispelturig over te komen.

2. Jobvoldoening

Naast geld, is voldoening hebben aan je job een erg belangrijke factor wanneer je beslist om te blijven of te vertrekken. Je spendeert ongeveer de helft van je wakkere uren op je werk, wil je die echt ontevreden doorbrengen?

Maar zal je meer tevreden zijn door te blijven of door te vertrekken?

Pro

Je zal je zeker niet vervelen als je op tijd voelt wanneer het tijd is om naar iets anders op zoek te gaan. Jij kent jezelf nog altijd het best, als je je ongeïnspireerd voelt na 6 maanden in een nieuwe functie, dan is het misschien tijd om actie te ondernemen.

Contra

Langs de andere kant, kan je echt zeker zijn dat een job niets voor jou is na reeds 6 maanden? Natuurlijk kan je wel eens een slechte start nemen, maar is er een garantie dat de volgende job wel inspirerender en bevredigender zal zijn?

Daarbij, je kan door zo snel te vertrekken een hoop voordelen mislopen. Vaak is het zo, hoe langer je blijft bij een bedrijf, hoe meer voordelen je krijgt. Vertrekken voor je deze voordelen of vertrouwen bereikt, kunnen juist voor die ontevredenheid zorgen.

Sterke en diepe werkrelaties bouwen met je collega’s zal leiden tot grotere voldoening, iets dat je eerder niet zal bereiken als je steeds van job naar job reist na maar een paar maanden binnen dezelfde job te blijven. In dit geval is het dus vooral de blijver die het meeste kans heeft op jobvoldoening. Jobhoppen zal eerder leiden tot tevredenheid op korte termijn, terwijl blijven je voldoening zal opleveren op lange termijn.

3. Netwerken

Pro

Nieuwe job, nieuwe mensen, een breder netwerk. Klinkt goed, nee?

In veel sectoren is het cruciaal om goede relaties te onderhouden om succesvol te zijn. Wie wil er nu niet die persoon zijn die altijd kan opscheppen over “Oh, ik weet precies wie de beste persoon voor dat project zou zijn, laat me hem of haar even bellen!”?

Vaak van job veranderen staat je toe om verschillende mensen uit verschillende branches te leren kennen met diverse talenten.

Contra

Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. Natuurlijk is het zo dat je door altijd op dezelfde plek te blijven, je je kansen om nieuwe mensen te leren kennen limiteert. Maar dat kan evengoed een kwestie van kwaliteit versus kwantiteit zijn. Stel, je maakt een goede connectie, maar elke keer dat je hem of haar contacteert, moet je vertellen dat je weer ergens anders werkt… Welke indruk geeft dat over jou en welke reputatie bouw je daarmee op? Op post blijven en betrouwbaar zijn, kan ervoor zorgen dat je sterkere, betere relaties opbouwt.

4. Expertise

Pro

In verschillende omgevingen werken staat je toe om veel bij te leren op heel uiteenlopende gebieden, wat je vakkennis alleen maar ten goede kan komen.

De kans krijgen om nieuwe vaardigheden op te doen en ze dan te kunnen toepassen in een nieuwe functie, zal je persoonlijke ontwikkeling veel goed doen.

Contra

Als je blijft, krijg je de kans om je je job volledig eigen te maken. Je zal je vak van binnen en vanbuiten kennen, en meer dan dat. Je zal jezelf specialiseren en uiteindelijk ook je beroep in bredere zin leren kennen, net zoals je bedrijf.

Kansen als deze mogen ook niet te licht genomen worden, vooral als je ambities hebt om jezelf als specialist of uithangbord van je departement te profileren. Je krijgt verder de kans om je bedrijf beter te leren kennen en hoe dat zichzelf positioneert, welke strategie het hanteert, en je kan bijleren van mensen in een senior positie.

Expertise opbouwen binnen een bepaalde branche is net zo waardevol als expertise hebben in een bepaalde functie, en het is gemakkelijker om deze expertise op te bouwen door te blijven bij dezelfde werkgever, binnen je - groeiende - rol.


Er zijn dus veel voor- en nadelen, redenen om te blijven en redenen om te vertrekken gaan vaak gelijk op. Het echte antwoord op wat het beste is en wat voor jou opportuun is, ligt dus steeds bij jezelf. Weeg dus voor jezelf af, wat voor jou het beste is in jouw carrièretraject.

(sjv) – Met dank aan Dice. 

6 juli 2016
Anderen bekeken ook