Switchen van sector: hoe ga je te werk?
Heeft de pandemie je aan het denken gezet over je carrière? Als je een andere weg wil in slaan, kan dat beangstigend zijn. Maar je staat er niet alleen voor.
Van job veranderen kan spannend zijn. Je springt in het diepe en wordt uit je veilige comfortzone getrokken. Toch kan het verstandig zijn om het pas te doen als je merkt dat je het niet meer naar je zin hebt met je huidige werkzaamheden.
De kans is groot dat je na die switch weer plezier in het werken krijgt, doordat je iets gaat doen waar je goed in bent én wat je leuk vindt. Je gebruikt je vaardigheden en leert er nieuwe bij, er is ruimte voor groei en je gebruikt je eigen potentieel. Je leert nieuwe mensen kennen en wellicht ga je er financieel nog op vooruit ook!
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Er heerst een hardnekkige mythe dat je na je veertigste minder productief bent dan jongere werknemers en dat je te oud bent om aangeworven te worden. Nog altijd is hier geen bewijs voor, enkel al door het feit dat je als veertigplusser méér ervaring meebrengt. Bovendien mogen werkgevers niet discrimineren op leeftijd én moeten ze zich uitsluitend baseren op karakter, vaardigheden, eigenschappen, bekwaamheid en werkervaring bij het aanwerven van nieuwe werkkrachten.
En veertigers hebben nog meer pluspunten! Zo vinden ze kwaliteit leveren belangrijk, zijn ze geduldig, deskundig, volwassen en stabiel. Ook hebben ze levenservaring, brengen ze een netwerk mee en kunnen ze zo nodig optreden als mentor. Ze zullen minder snel van baan wisselen en zijn daarom loyaler. Er is dus minder verloop onder oudere werknemers.
Genoeg sterke punten dus om jezelf te profileren op de arbeidsmarkt. En daar zijn werkgevers zich ook steeds meer van bewust. Je bent dus nooit te oud voor een nieuwe carrièrestap.
Lees ook: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch
Van job veranderen kan wél lastig zijn als je geen of weinig relevante werkervaring hebt voor de baan die je graag wilt. Focus je dan op de werkervaring en kennis die je wél hebt en kijk of jij je vaardigheden in kunt zetten bij je nieuwe job. Zo kun je twijfels wegnemen bij je potentiële toekomstige baas en hem/haar het een en het ander toelichten in een persoonlijk gesprek.
Blijf niet bij je huidig werk omdat het veilig is, of omdat je denkt dat het niet anders kan. Er zijn ook op latere leeftijd nog volop kansen. Het is aan jou om ze te grijpen!
Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk het huidige vacatureaanbod op jobat.be
(lvn/kv) - Bron: CVster.nl
22 augustus 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Heeft de pandemie je aan het denken gezet over je carrière? Als je een andere weg wil in slaan, kan dat beangstigend zijn. Maar je staat er niet alleen voor.
Frederik Gulinck, VDAB arbeidsbemiddelaar, dook op in het programma Blind Gesprongen. Op basis van zijn ervaring weet hij wat mensen van job doet veranderen.
Als je de 50 gepasseerd bent, kan het best lastig zijn om een nieuwe job te vinden. Maar het is niet onmogelijk! 5 tips...
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Doorzettingsvermogen en motivatie zijn noodzakelijk om er te geraken. Dat blijkt uit deze drie mooie verhalen over UZ Leuven.
Elke dag ijvert de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voor een warme maatschappij waarin solidariteit, diversiteit en inclusie vooropstaan. Als werkgever draagt de organisatie dezelfde waarden uit.