Hoe gelukkig is de Belg op zijn/haar werk?
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Nooit zou ze nog voor een multinational werken, zo zwoer Angélique enkele jaren geleden toen ze een nieuwe uitdaging zocht. Voor een kleine onderneming of een familiebedrijf, ja dat wel, maar nooit nog voor een grote mastodont. “Tot ik kennismaakte met PepsiCo”, zegt ze met een lach.
“Ik voelde meteen de warme, familiale sfeer die hier hangt. Je bent hier geen nummer, je mag je gedacht zeggen en je mag zijn wie je wilt. Ik had echt het gevoel dat ik in een warm nest was terechtgekomen. En dat is een beetje atypisch in de food business, die vaak een machowereld is.”
Emma en Taike delen dat gevoel. “Er is een heel open communicatie met iedereen”, zegt Taike. “Er wordt ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. En er zijn hier zeer veel vrouwelijke managers. Voor mij is dit bedrijf echt de optimale match.”
Lees ook: De 5 componenten die jouw geluk op het werk bepalen
Buiten de werkuren zijn er bij PepsiCo netwerkprogramma’s om vrouwelijk leiderschap te stimuleren. Taike en Emma zijn daarnaast ook lid van Young PepsiCo, dat leuke activiteiten organiseert voor jonge werknemers onder de dertig. Emma wijst daarnaast ook op de nauwe begeleiding die je als werkkracht geniet. “Je krijgt bijvoorbeeld een talent owner die je begeleidt en regelmatig met je komt praten. Er is een meter- en petersysteem, met mensen die je wegwijs maken doorheen het bedrijf. En ook de feedbackcultuur is heel sterk aanwezig.”
Er worden daarnaast ook veel interne opleidingen georganiseerd, met bijhorende doorgroeikansen, vult Taike aan. “En je merkt dat er heel veel aandacht is voor inclusie en diversiteit.”
“Dat zijn bij ons inderdaad meer dan modewoorden”, pikt Angélique in. “Wat ook je leeftijd, je geslacht, je geloofsovertuiging of je afkomst is: bij PepsiCo mag je zijn wie je bent. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit onze trotse aanwezigheid op de Pride Parade.”
Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren
Die strategie helpt het bedrijf niet alleen om mensen aan te trekken, het zorgt ook voor sterke retentiecijfers. “De gemiddelde anciënniteit in onze fabriek in Veurne bedraagt dertien jaar”, rekent Angélique uit.
“Maar het gebeurt ook regelmatig dat mensen op pensioen gaan na een carrière van meer dat veertig jaar. Je bent hier meer dan een nummer: wij willen helpen om je dromen en ambities waar te maken, zonder de mensen blaasjes wijs te maken. Want het bedrijf moet natuurlijk ook blijven draaien en de cijfers moeten kloppen. Maar als je daar je tanden in wilt zetten, willen wij het graag zo aangenaam mogelijk maken.”
Ontdek: Hoe trouw blijven werknemers hun werkgever gemiddeld?
(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine
24 oktober 2024Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
PepsiCo, de multinational achter merken als Pepsi, 7UP, Tropicana, Lay’s en Doritos, werkt hard om zijn ecologische voetafdruk te beperken.
Werknemers die er voor kiezen om langere tijd bij hun werkgever te blijven, worden vaak beloond met een anciënniteitspremie. Dit zijn de voorwaarden.
Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
In het Graduate Development Programme geeft PepsiCo een select groepje jonge werknemers de kans om hun carrière een boost te geven.
Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Werken voor een internationaal bedrijf met wereldbekende merken: het spreekt heel wat young graduates aan.
Diversiteit en inclusie staan bij veel bedrijven hoog op de agenda, ook bij voedingsproducent PepsiCo.
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?