Hoe je baas vertellen dat je niet blij (meer) bent met je job?
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Bij een evenwichtig functioneringsgesprek geeft niet alleen de leidinggevende feedback aan de medewerker, maar heeft de medewerker tevens de vrijheid en de ruimte om de manager feedback te geven.
De grote valkuil hierbij is dat feedback vaak als kritiek overkomt en dat we bij het horen van kritiek in de verdediging gaan. Dan komen er afweerzinnen zoals:
Hierdoor mist de feedback zijn doel, want door in de verdediging te gaan, kunnen we de verbeterpunten niet accepteren en laten we groeikansen liggen.
Ontdek: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen
Hoe kunnen we dan wel feedback geven op een manier dat het aanvaardbaar is en niet als kritiek of een terechtwijzing overkomt? Een handig hulpmiddel hierbij is het model van Johari. Met dit model kan je je bewust worden van je blinde vlekken en zo meer openstaan voor feedback.
In onderstaande video verduidelijkt communicatiecoach Jerko Bozikovic hoe je het model van Johari kunt gebruiken voor het geven van constructieve en motiverende feedback.
Lees ook: Tips voor een zinvol functioneringsgesprek
(lb) - Meer info: www.expertacademy.be
30 november 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Goede feedback geef je niet snel-snel aan de koffiemachine. Daar maak je tijd voor. Deze tips van hr-manager Freddy Carrette zetten je op weg.
Je kan er je werk aangenamer mee maken, dus je komt maar beter goed voorbereid voor de dag...
Er bestaat positieve feedback, negatieve of een combi ervan. Deze laatste krijgen werkenden het meest, zo blijkt uit onderzoek van Jobat en de KU Leuven.
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Weinig werknemers kijken uit naar het evaluatiegesprek met hun baas. Maar hé, zelfs een negatieve evaluatie kan voor jou positief uitdraaien!
Jouw functioneringsgesprek in het verschiet? Geen paniek. Wij leggen het je uit!
Hoe zouden de Rode Duivels spelen indien ze - net als zoveel medewerkers binnen hun bedrijf - slechts één of twee keer per jaar feedback kregen?