Hoe word je een alfavrouw?
Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
Herkenbaar? Volgens zelfvertrouwencoach Inge Ketels is het belangrijk om je angst om te buigen in plezier, een aangenaam gevoel. ‘Het is bijzonder te merken hoe simpele technieken vaak een miraculeus resultaat kunnen geven’, vertrouwt Ketels ons toe. ‘Ik was altijd heel zenuwachtig om te spreken voor een groep mensen. Door onderstaande tips zelf toe te passen, was ik echter meteen meer ontspannen, wat leidde tot een makkelijker overweg kunnen met wat gebeurde in de groep.’
1. Word je bewust van het beeld dat je maakt, de verwachtingen die je hebt
Maak jezelf bewust van het beeld dat je je hebt gevormd over de situatie, de ander en jezelf. Wat zijn je gedachten? Waarover gaan je angsten?
Ketels: ‘Op een dag vertelde Mirjam me hoe ze opzag tegen een volgend sollicitatiegesprek. “Ik ga niet uit mijn woorden geraken. Ze gaan me kritisch bekijken. Ze gaan me niet goed vinden. Ik ga misschien dom overkomen.” Het waren slechts enkele van haar angsten.’
Het zijn deze gedachten, beelden en verwachtingen die haar onzeker lieten voelen en haar een vervelend gevoel gaven.
2. Is het waar?
Sta even stil: is het waar? Kan je nu al weten hoe iemand gaat reageren? Kan je zeker weten hoe iemand over je denkt? Kan je zeker weten hoe jij het gaat doen?
Het antwoord van Mirjam op deze vragen was aarzelend negatief. “Nee, je kan deze dingen niet vooraf weten.”
Meestal volgt kort hierna het besef dat je zorgen ongegrond zijn, want gebaseerd op onvoorspelbare zaken, dingen die misschien – en waarschijnlijk – niet zullen plaatsvinden.
3. Succesfilm
Verander tenslotte het beeld dat je in je hoofd had gemaakt over de situatie en het gesprek dat nog moet komen. Maak er een succesfilm van en geef je daarin het gevoel dat je zou willen hebben, laat de anderen reageren zoals je dat graag zou willen, durf te overdrijven. Merk je dat er nog iets niet helemaal klopt voor je, verfijn dit beeld dan, tot het helemaal goed voor je voelt.
Ketels: ‘Door het maken van zo’n succesfilm verander je je verwachtingen en je (eerder negatieve) beeld, zodat je meer open gaat staan voor positieve wendingen. Het resultaat is dat je zelf ook gewoon veel helderder weet hoe je het verloop van je gesprek liefst zou willen. En zo kan je het gesprek onbewust daarop gaan aansturen.’
De film van Mirjam zag er als volgt uit: “Ik voel me tevreden over mijn voorbereiding van het gesprek. Ik weet waarover ik het heb en voel me sterk in mijn schoenen staan. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Ik zie dat aan de manier waarop ik sta, mijn zelfverzekerde houding, mijn glimlach. Ik ken mijn waarde. Ik voel me comfortabel in de kleren die ik draag. Ik weet dat ik er mag zijn, dat ik er goed uitzie. Ik voel me ontspannen en rustig, ook al weet ik niet hoe het gesprek gaat zijn. Het gesprek verloopt constructief. Ik heb er een positief gevoel bij. Ik zie een tevreden gezicht aan de andere kant van de tafel. Het voelt aan als win-win.”
Maak je film zo concreet en specifiek mogelijk voor jouw situatie. Herhaal vervolgens je succesfilm een aantal keer voor jezelf.
Ketels: ‘Mirjam is ondertussen aan het werk in een nieuwe job. Ze is bijzonder tevreden over de job die ze gevonden heeft. Ik heb haar op korte tijd zien veranderen van zeer onzeker naar zelfbewust, vol vertrouwen, wetend wat ze wil.’
Heb je hulp nodig om je zelfvertrouwen te vergroten? Wil je graag stapsgewijs een gezond niveau van zelfvertrouwen opbouwen én behouden? Een gezond zelfvertrouwen heeft een grote impact op je carrière, je relaties, je inkomen, je zelfzorg, je genieten …
Neem dan deel aan het audioseminar ‘Bouwen aan je zelfvertrouwen’ als je graag een positievere mindset wil ontwikkelen, waardoor je meer impact krijgt en makkelijker durft wat je wil. Wil je graag makkelijker optimaal presteren? Ook onder stress? Kan je hierbij hulp gebruiken? De BBB-online training ‘Beter, best, bijzonder. Verminder je stress. Boost je goed voelen en je presteren’ geeft je tools en een wetenschappelijk onderbouwd systeem om telkens makkelijk een goed resultaat te boeken. Wil je meer levenskwaliteit, helder blijven denken in stress, makkelijker beslissen, schrijf je dan in voor de BBB-online training.
(ik/kv)
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt je uit jezelf te halen wat er in zit en je leven maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang direct een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be.
12 augustus 2020Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
Iedereen denkt ongeveer te weten hoe men zich moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar is dat wel zo? Dit doe je beter niet!
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
Niets zo leuk op het werk als weten dat je baas je vertrouwt. Maar hoe kom je terecht in dat heerlijke stadium? Wij hebben 4 tips...
Herken de foute signalen die je met je lichaam kan geven, zodat je in de toekomst wél de juiste (lichaams)indruk geeft.
In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.
Uit onderzoek blijkt dat mannen er doorgaans goed in slagen om zelfvertrouwen uit te stralen, ook wanneer ze te kampen hebben met twijfels of angsten.
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Je grondig voorbereiden is de beste manier om een sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen, maar ook wat je eet of drinkt, heeft invloed.