Aangeboden door Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Een mentor is zoveel meer dan een peter of meter

In het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven staan vandaag overal gespecialiseerde begeleiders klaar die elke stagiair, jobstudent of nieuwe collega helpen om hun draai te vinden in de nieuwe, boeiende uitdaging. Waarom investeren ze hier zoveel in?

Het UPC KU Leuven is hét opleidingscentrum in geestelijke gezondheidszorg. Nieuwkomers goed opvangen zit dan ook stevig verankerd in het DNA van het UPC KU Leuven. Hoewel alle medewerkers studenten begeleiden, telt elke afdeling minstens één gespecialiseerde verpleegkundige mentor. Die kent het ziekenhuis door en door en is het centrale aanspreekpunt voor alle nieuwe (student)verpleegkundigen. De mentoren zetten niet alleen hun jarenlange ervaring in. Ze bulken ook van het talent en het enthousiasme als het gaat om nieuwe collega’s op weg te helpen.

Liesbeth (40), Mona (32) en Laura (36) zijn al jaren de steun en toeverlaat van iedereen die de sprong waagt naar de ouderenpsychiatrie.

Zij aan zij

Liesbeth is al zeventien jaar mentor op haar afdeling, waar ze werkt met mensen met cognitieve aandoeningen zoals dementie. Ze twijfelde niet om als mentor aan de slag te gaan. “We staan zij aan zij met onze collega’s vanaf het prille begin, van de voorbereiding, over het onthaal tot de begeleiding doorheen het hele inlooptraject. We beantwoorden elke vraag met open armen en zitten wekelijks samen met de stagiair, jobstudent of nieuwe collega. De ondersteuning gaat veel verder dan bij een peter- of meterschap.”

Laura knikt. “We nemen onze job serieus! We volgden allemaal een meerdaagse opleiding en halfjaarlijks krijgen alle mentoren van het UPC KU Leuven de kans om zich verder bij te scholen. Daarnaast bespreken we drie keer per jaar casussen tijdens een intervisiemoment. Kwestie van onze begeleiding nog meer op punt te stellen”, vertelt ze. “ Zelf begeleid ik vooral studenten binnen het mobiele team voor ouderen. Bij de opstart van nieuwe collega’s werken we die begeleiding steeds uit op maat in afstemming met ons hele team.  Zij bieden psychiatrische ondersteuning bij ouderen thuis of in woonzorgcentra als onderdeel van een opvolgingstraject. Dat is heel anders dan wat zij kennen uit hun opleiding. Als nieuwe collega, maar ook als mentor, heb je dan best wel een grote uitdaging voor je liggen.”

Maar niet alleen de nieuwe gezichten halen veel uit het mentorschap. “Zelf leren we ook voortdurend bij van collega’s of studenten”, zegt Mona, die als mentor werkt op een opnamedienst voor 65-plussers met een psychose of depressie. “Als mentor ben je ook zoveel meer verbonden met de studenten, hun stagebegeleiders op school en collega-mentoren. Dat is de mooiste troef!”

Maak deel uit van een team waar leren en groeien centraal staan!

Een beetje familie

Mona liep zelf ook stage binnen het UPC KU Leuven. “Ik heb stages gelopen op de jongeren- en ouderenafdeling en weet dus hoe belangrijk het is om goed onthaald te worden. Naast het feit dat de campus in Kortenberg tussen het groen ligt, sprak de kleinschaligheid me meteen aan. Je kent de mensen die je tegenkomt op de gang, zoals de artsen, andere verpleegkundigen of technische medewerkers. En dat contact is altijd heel joviaal hier. Een beetje familie. Dat wil ik zelf ook meegeven aan nieuwkomers.”

Liesbeth ziet het vlotte contact terugkeren in de multidisciplinaire werking. “Dat is heel aangenaam. Wanneer je met het volledige team bepaalde doelstellingen voor een patiënt opstelt en na een periode vooruitgang opmerkt, dan denk je: dat hebben we toch goed gedaan samen (lacht).” Laura sluit zich daarbij aan: “Je maakt deel uit van een sterk team in een breder netwerk. Dat maakt het gevarieerde werk nog boeiender.”

Gewoon durven!

De reden waarom het UPC KU Leuven zoveel investeert, is bij alle medewerkers voelbaar: hier wordt nieuw talent opgeleid en kunnen zorgverstrekkers voortdurend bijleren en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Het mentorschap zorgt dan ook voor veel extra voldoening. “Vaak zien we bij studenten aanvankelijk een zekere angst voor een stage op een psychiatrische afdeling”, voegt Laura toe. “Maar als je dan ziet hoe gaandeweg hun beeld verandert over bijvoorbeeld ouderenpsychiatrie en het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid, is het duidelijk dat de grootste stap erin bestaat de sprong te wagen. En die mentor naast je maakt dat gewoon een pak eenvoudiger! Zo groeien zelfs de meest twijfelende stagiairs uit tot enthousiaste collega’s. Gewoon durven!”

Ontdek hoe jij mee het verschil kan maken!

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven: 11 jobs
Voeg je CV toe
Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven' jobs meteen in je mailbox.