Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 191

Volgende
Volgend artikel:

“Na die burn-out ben ik terug coach geworden. Dat maakt me gelukkig!”

Een lening aanvragen: het verschil tussen een particulier en een zelfstandige

Wie aan de slag gaat als zelfstandige, kiest voor een totaal andere levensstijl. Ook op vlak van financieringen gaat er voor een verse ondernemer een totaal nieuwe wereld open.

Leningen zijn er in alle maten en vormen. Wie zijn vervuilende dieselwagen wil inruilen voor een groener model kan bijvoorbeeld een groene autolening aanvragen. Je wilt je woning stevig onder handen nemen? Geen enkel probleem, een renovatielening helpt je een hele eind op weg. Ook wie een een nieuwe televisie of wasmachine wil kopen, kan die aankoop bekostigen met een lening.

Dankzij een persoonlijke lening kan je immers eender welk project financieren. Er zijn wel enkele aankopen wettelijk uitgesloten, zoals de aankoop van een huisdier of de financiering van illegale praktijken.

Online een lening afsluiten

Als particulier weet je waar je aan toe bent wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt. De tarieven die de banken hanteren zijn vrij te raadplegen op hun site. De rente is afhankelijk van de looptijd en het leenbedrag. Dankzij de simulaties op de bankensites of vergelijkingssites (zoals TopCompare.be) kom je na enkele muisklikken te weten welk tarief je zal krijgen.

Eenmaal je tevreden bent over de uitkomst kan je bij het merendeel van de bank online een aanvraag indienen. Wie dat wenst, kan natuurlijk ook een bezoekje brengen aan een adviseur in een lokaal kantoor. Die zal dan samen met jou bekijken of de gekozen lening haalbaar voor je is.

Andere oplossingen voor zelfstandigen

Wie een eigen onderneming uit de grond wil stampen, kan in de verleiding komen om een persoonlijke lening af te sluiten. Het lijkt een eenvoudige manier om snel wat kapitaal op te halen. Al is het zelden een goed idee om een lening gericht op particulieren te gebruiken om je professionele droom waar te maken. Wie extra kapitaal zoekt voor zijn onderneming, kan namelijk een investeringskrediet aanvragen.

Een investeringskrediet is een lening gemaakt op maat van ondernemers. In tegenstelling tot een persoonlijke lening kunnen de doeleinden waarvoor je de lening mag gebruiken afhankelijk zijn van de kredietgever. Daarom is het belangrijk om meerdere kredietgevers te vergelijken.

Nog een groot verschil met de persoonlijke lening is dat je bij veel spelers je de keuze krijgt uit een vaste en variabele rentevoet. Vanzelfsprekend is de rentevoet afhankelijk van de gekozen formule. Een persoonlijke lening voor particulieren gaat hoe dan ook gepaard met een vaste rentevoet. Een particulier kan enkel kiezen tussen een variabele of vaste rentevoet bij een hypothecaire lening.

Flexibiliteit troef

Een investeringskrediet is doorgaans een veel flexibeler bankproduct dan de persoonlijke lening. Het merendeel van de kredietgevers biedt de mogelijkheid om uit meerdere terugbetalingsplannen te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor vaste maandelijkse afbetalingen. Soms krijg je de optie om tijdens de looptijd van de lening uitsluitend de interesten terug te betalen. Op het einde van de rit betaal je dan het geleende kapitaal integraal terug. Bij een persoonlijke lening hang je vast aan de vaste maandelijkse afbetalingen waarbij je maandelijks een deel van het kapitaal, inclusief interesten terugbetaalt.

Het investeringskrediet heeft ook een fiscale troef. De interesten en de eventueel bijkomende kosten van een investeringskrediet zijn fiscaal aftrekbaar. Wie kiest voor een persoonlijke lening, kan dat niet doen.

Tot slot bieden de kredietgevers meerdere kredieten aan voor een ondernemer die kapitaal zoekt. Daarom raden we je aan om een open gesprek aan te knopen met je adviseur. Op die manier ben je zeker dat je de juiste oplossing krijgt voor je financiële noden. Indien je zeker van je stuk bent, is het bij sommige kredietgevers mogelijk online een investeringskrediet aan te vragen.

(ns) - Bron: TopCompare

16 oktober 2019
Anderen bekeken ook