Pesten op het werk heeft 4 redenen
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?
Het ACV Openbare Diensten publiceerde onlangs een zorgwekkend rapport waarin de cijfers boekdelen spreken. Ongeveer 72% van de 5.500 ondervraagden uit Franstalige en Nederlandstalige openbare diensten bleek al met verbale agressie te moeten omgaan op het werk, 28% was slachtoffer van de fysieke variant...
Het zijn percentages die schokken. Want als je op je werk al niet meer veilig bent, waarom zou je dan überhaupt nog gaan? En het wordt nog erger: van die 28% hield maar liefst 69% een fysiek letsel over aan het meegemaakte geweld. Geen wonder dat veel slachtoffers minder goed presteren, zich onveilig voelen op het werk én overwegen om van job te veranderen door zo’n ervaring.
Word jij afgeblaft op je werk? 1 op de 5 wél
Eén van die 28% die al met fysiek geweld te maken kreeg, is buschauffeur Mario Recule. Hij reed met zijn bus van Turnhout naar Antwerpen toen hij verrast werd door een aanval. Door het openstaande busraampje aan de chauffeurskant kreeg hij uit het niets een vuistslag op zijn kaak. De aanvaller in kwestie uitte daarop doodsbedreigingen die Mario tot op de dag van vandaag achtervolgen en waarvoor hij zelfs in behandeling is bij een psycholoog.
Mario is slechts één van de schrijnende getuigenissen uit de campagne van het ACV Openbare Diensten. Een moedige verklaring die broodnodig blijkt om de ernst van het probleem aan te kaarten. Dat vindt ook Ilse Heylen, CEO van de organisatie. Ze vindt dat werkgevers – waaronder de overheid – dringend moeten investeren in een betere opvolging door het parket, meer preventie en opvolging op de werkvloer én de aanwerving van voldoende personeel om de werkdruk te verlagen.
Voorkomen is in dit soort cases natuurlijk altijd beter dan genezen, maar ook in de opvolging moeten er dringend drastische actiepunten komen.
Extra: Herken jij deze 5 pestkoppen op het werk?
Regelmatig koppen kranten het zoveelste agressie-incident met personeel van de politie of het openbaar vervoer. Maar het probleem blijkt dus nóg veel groter dan gedacht. Om nog maar te zwijgen van alle slachtoffers die de moed niet vinden om hun verhaal te delen. Want slechts drie op de vier gevallen worden gemeld bij een leidinggevende.
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
De reden waarom sommige mensen terughoudend zijn om hulp te vragen? Omdat ze geen idee hebben waar ze het moeten melden binnen hun organisatie of omdat de opvolging te wensen overlaat en ze zich daardoor niet gehoord voelen. Het probleem moet dus bij de kern aangepakt worden als we die onmisbare schakels binnen onze belangrijke openbare ordendiensten aan boord willen houden. Wordt – hopelijk – positief vervolgd!
TEST: Hoe reageer jij wanneer je het volledig oneens bent met iemand?
(ZINNIG) - Bron: ACV
15 december 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?
Kaderleden hebben de hoogste werkdruk, technici de meest acceptabele.
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Niet elk Europees land staat even open voor mensen met een andere seksuele voorkeur ... Waar kun je als LGBT+ best aan het werk?
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Bijna driekwart van de verpleegkundigen wordt geregeld uitgescholden door patiënten en hun naasten. Gelukkig kunnen zij wel terugvallen op hun team.
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Bijna één op de vijf werknemers werd vorig jaar geconfronteerd met verbaal geweld van collega’s. Als leidinggevende wordt er vaker tegen je geroepen.