Feit: in een Antwerpse job groei je sneller door
Nergens in Vlaanderen vind je meer vacatures dan in Antwerpen. Stad, periferie en havengebied zijn goed voor royale carrière- en doorgroeimogelijkheden.
Jill en Stijn hebben elk een unieke achtergrond die hen naar FOD Financiën leidde. Jill studeerde Toegepaste Informatica en begon haar carrière als webdeveloper. “Na enkele jaren als webdeveloper solliciteerde ik voor een algemene selectie voor Bachelor bij de FOD. Zo ben ik hier terechtgekomen. Inmiddels werk ik al acht jaar met veel plezier bij het COF,” vertelt ze.
Stijn daarentegen studeerde Industrieel Ingenieur met optie Landmeten. “Na drie jaar werken bij een privé-landmeetkantoor zag ik op werkenvoor.be een vacature voor de cel Geomatica. Ik ben snel bij het COF terecht gekomen, want ze zochten iemand met mijn profiel, en ik werk hier nu al twaalf jaar,” legt hij uit.
Maar wat doet een (assistent-)landmeter nu eigenlijk bij FOD Financiën? Voor Jill is het vooral een combinatie van programmeren en opmetingen uitvoeren. “Veel van ons werk is geautomatiseerd en vraagt programmeren, wat goed aansluit bij mijn achtergrond. Ik werk met een specifiek programma met grafische data en bereid alles voor zodat de landmeters vlot aan de slag kunnen. Daarnaast ga ik zelf ook het veld in voor opmetingen samen met m’n collega-landmeters.”
Stijn gebruikt de data die Jill voorbereidt om het kadastrale perceelplan te verbeteren. “Ik ga vaak op het terrein voor opmetingen en doe onderzoek uit naar oude plannen in ons archief. Soms duik je zo ver terug in de tijd, zelfs tot het ontstaan van het kadaster in 1830. Daarnaast organiseren we opleidingen en bieden we ondersteuning aan onze collega's in de provincies.”
Het werk van landmeters heeft een veel breder bereik dan men vaak denkt. Jill legt uit: “Onze gegevens worden niet alleen door notarissen en landmeters gebruikt, maar ook door gewesten die hun kaarten baseren op ons kadastrale plan. Ons werk vormt dus de basis voor veel diensten.”
Stijn vult aan: “We ondersteunen ook interne diensten binnen de centra mutaties; zoals de dienst ‘Plan’ die nieuwe percelen aanmaakt bij verkopen of splitsingen van percelen, de dienst ‘Geschillen en Informatie’ bij sommige bezwaren... Sommige situaties zijn heel complex. Dankzij onze kennis en ons materiaal kunnen we hen helpen bij het bijwerken van het kadastrale plan.”
“Ons werk vormt de basis voor veel diensten en processen. Zonder de juiste gegevens zou veel in de vastgoedwereld vastlopen.” (Jill Versluys)
Wat maakt het werken voor FOD Financiën zo bijzonder? Voor Stijn is het vooral de variatie. “We zien een groot deel van België. Soms gaan we tot aan de landsgrenzen of op bijzondere plekken, zoals de duinen van De Panne. We hebben ook unieke projecten. Zo kregen we onlangs de opdracht om de gevangenis van Vorst op te meten en in 3D vast te leggen. We mochten zelfs het dak op om alles nauwkeurig in kaart te brengen. Ook mochten we ooit een kasteel opmeten dat werd verkocht door het Federaal Aankoopcomité. Zulke opdrachten vergeet je nooit.” Jill vult aan: "Het fijne aan die opdrachten is dat iedereen uit ons team erbij betrokken is. We vinden het belangrijk dat iedereen meedoet. Dat is ook wel nodig, want sommige opdrachten kunnen behoorlijk veel tijd vragen."
Jill voegt toe dat het werken met geavanceerde technologie en het evenwicht tussen werk en privé grote voordelen zijn. “We hebben toegang tot professioneel materiaal en software die in de privé moeilijk te vinden zijn. Dat maakt het werk boeiend. Bovendien is de work-life balance hier uitstekend dankzij de flexibiliteit en het vertrouwen dat je krijgt.”
Volgens Jill en Stijn is teamwork cruciaal voor een landmeter bij FOD Financiën. “Er is een goede wisselwerking tussen collega’s met jarenlange ervaring en nieuwe medewerkers die moderne technieken introduceren,” legt Jill uit. Ook leergierigheid is belangrijk, aldus Stijn: “Veel van onze kennis is specifiek voor onze organisatie. We geven die opleidingen zelf aan onze mensen omdat je deze expertise nergens anders tegenkomt.”
“De combinatie van eeuwenoude kaarten en moderne technologie maakt ons werk uniek en bijzonder boeiend.” (Jill Versluys)
Voor beiden geeft het werk veel voldoening, vooral wanneer alles op z’n plek valt. “Ik hou ervan om complexe zaken eenvoudiger te maken,” zegt Jill. “Als ik een oplossing vind die collega’s veel tijd bespaart, krijg ik daar enorm veel waardering voor.”
Stijn sluit af: “Ik vind het ook heel fijn om de historiek van een perceel te reconstrueren. Voor sommige opdrachten moet je bijna teruggaan naar het ontstaan van het kadaster. Wanneer dan alle puzzelstukjes in elkaar vallen, geeft dat veel voldoening.”
Met hun expertise en toewijding zorgen Jill en Stijn ervoor dat het patrimonium van België nauwkeurig in kaart blijft, en dat het werk van FOD Financiën vlekkeloos blijft draaien – iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wat van onschatbare waarde is.
Werk jij, net als Jill en Stijn, het liefst met je neus in de frisse lucht en met je laarzen stevig in de grond? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Als landmeter bij onze FOD combineer je boeiend meetwerk op terrein met het verwerken van gegevens op kantoor. Aan afwisseling geen gebrek, de job biedt volop variatie en elke dag een nieuwe uitdaging.
Werken bij FOD Financiën is dus meer dan alleen een job. Het is een kans om elke dag het verschil te maken. Sluit je aan bij ons team van geweldige collega's en profiteer van fantastische voorwaarden. Bekijk de vacature hier!
Ontvang nieuwe 'FOD Financiën' jobs meteen in je mailbox.