Go for happy
Vorige

1 van 746

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

“Een inclusief team heeft sowieso een breder draagvlak”

VDAB-Adel-Diversiteit
Adel Mouchalleh (VDAB): “We willen aantonen dat inclusief werken loont.”
Adel Mouchalleh is communicatieverantwoordelijke bij VDAB in en voor Oost-Vlaanderen. Vanuit die rol werkt hij mee aan het inclusief beleid van VDAB. “Iedereen die tot een minderheidsgroep behoort, is per definitie een bruggenbouwer.”

“De samenleving is vandaag divers op alle vlakken. Wij willen daar met VDAB zelf ook een afspiegeling van zijn”, stelt Adel Mouchalleh. “Tegelijk willen we aantonen dat inclusief werken loont. Een inclusief team heeft sowieso een breder draagvlak. Stel dat je bijvoorbeeld een brainstorm doet met een team dat alleen bestaat uit dertigers met kinderen, dan is het resultaat van die brainstorm helemaal op die doelgroep gericht.”

Waarin uit die inclusie zich? “Uit diverse zaken. Zo hebben we teamleiders met een hoofddoek of blinden in dienst. En het uit zich ook in onze activiteiten. Voor dove of slechthorende collega’s gebruiken we bijvoorbeeld standaard ondertitels bij video’s”, stelt Adel Mouchalleh.

Hij erkent tegelijk dat diversiteit en inclusie work in progress zijn. Bij VDAB heeft bijna 5 procent van de medewerkers een handicap of chronische ziekte, met hiervoor een streefcijfer van 6 procent. Iets meer dan 13 procent is van buitenlandse afkomst, met 16 procent als streefcijfer. “De streefcijfers die de Vlaamse overheid heeft opgesteld, moeten we halen tegen 2025. We zijn er nog niet, maar werken er hard aan.”

Lees ook: 8 tips om met een handicap jouw droomjob te vinden

Spiegel

Inclusief beleid zit ook in de rekrutering bij de klanten. Zelf gebruiken ze bij VDAB graag de beeldspraak van de spiegel en het venster. HR-afdelingen kijken bij aanwervingen nog te veel naar zichzelf. In de spiegel, terwijl ze beter door het venster naar de wereld kijken en dus ook mensen uitnodigen of omarmen die niet 100 procent aan hun zelfbeeld beantwoorden.

“Je moet openstaan voor anderen, ook als die een ander opleidingsniveau hebben. Iemand die niet over het juiste zorgdiploma beschikt, kan misschien op basis van motivatie en ervaring in mantelzorg wel dienstdoen in de zorg. Of denk aan de vluchteling die, ook zonder erkend diploma, een erg geschikte schrijnwerker is.”

VDAB helpt mensen op weg op de arbeidsmarkt door opleidingen aan te bieden. “Ook daarbij willen wij niemand uitsluiten, zoals op basis van talenkennis. Cursisten kunnen de taal al doende en tijdens de opleiding aanleren.”

Extra: Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig

Bruggenbouwer

Ziet Adel zichzelf als een bruggenbouwer? “Iedereen die tot een minderheidsgroep behoort, is per definitie een bruggenbouwer. Ik heb Syrische ouders en kom uit een Islamitisch gezin. Die achtergrond neem ik mee in mijn werk. We moeten bijvoorbeeld ook in ons achterhoofd houden dat er gezinnen zijn waar er geen laptop of internet in huis is.”

Naar eigen zeggen, heeft hij geluk gehad. “Ik heb indertijd hulp en kansen gekregen en gegrepen. Er was ook een maatschappelijk assistente die echt in mij geloofde”, klinkt het.

“Ik merk ook effectief veel wil en doorzettingsvermogen bij mensen die tot een minderheid behoren. Maar soms is er nog wederkerig wantrouwen en bij werkgevers onwetendheid over het potentieel. Terwijl de doelgroep niet altijd de kansen of hulpmiddelen kent. Maar samen komen we er wel.”

Ontdek: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

9 november 2022
Anderen bekeken ook