Een grotere betrokkenheid dankzij talentmanagement

“Hr-inzichten uit de privésector vinden steeds meer ingang in de zorgsector.” (Marijke Dobbels, directeur WZC Van Zuylen)
In de zorgsector sijpelen steeds meer hr-inzichten uit de privésector door. Talentmanagement of een waarderende benadering van de medewerkers zijn er geen vreemde begrippen meer. Het Brugse Woon- en Zorgcentrum Van Zuylen heeft een dergelijk project lopen.
ouderenzorg
“Hr-inzichten uit de privésector vinden steeds meer ingang in de zorgsector.” (Marijke Dobbels, directeur WZC Van Zuylen)

Onder het motto ‘Zorg voor zorg’ neemt het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Van Zuylen in Brugge allerlei initiatieven om de motivatie en betrokkenheid bij de medewerkers te vergroten. Daarvoor heeft het ingetekend op een ESF-project (Europees Sociaal Fonds, red.).

“Daar zijn veel facetten aan”, zegt directeur Marijke Dobbels. “Aan de ene kant is er de focus op ‘zorg voor bewoners’, waarbij we onze medewerkers aansporen om zich in hun plaats te stellen; anderzijds is er ook de focus op de motivatie, fierheid en verantwoordelijkheidszin bij de medewerkers. We merkten dat we hier nog aan konden werken, vandaar dat het OCMW Brugge, waaronder wij ressorteren, zich heeft ingeschreven voor het ESF-project rond ‘werkdrukvermindering in openbare zorgcentra’. We gaan er immers van uit dat als onze medewerkers 100 procent gemotiveerd en betrokken zijn, ook de zorgkwaliteit naar onze bewoners toe nog zal vergroten.”

Mensen aanspreken op hun talent

Samen met een tiental andere zorgvoorzieningen is Van Zuylen in september 2013 met dit ESF-project gestart. “We worden daarin begeleid door twee externe experts”, legt Marijke Dobbels uit. “Eerst hebben we de werkpunten gedefinieerd, en van daaruit zijn enkele concrete acties bepaald. Sommige daarvan zijn eigenlijk een voortzetting van positieve initiatieven die bij ons al liepen, bijvoorbeeld rond het creëren van een huiselijke, gezellige sfeer in de woonruimtes.

Concreet hebben we de talenten van onze medewerkers geanalyseerd, en van daaruit hebben we ze aangesproken op hun competenties en interesses om hieraan mee te werken. Voor iets als ons ‘woonkamerproject’ moet je je medewerkers voldoende mogelijkheden geven, en dus hebben wij iedereen binnen zijn vaste takenpakket de ruimte gegeven om zelf iets te ondernemen in een woonkamer of leefruimte.”

Waarderende benadering

Een volgende stap in het project zal allicht de introductie van zelfsturende teams zijn. “Nu is het daar nog wat vroeg voor, want daarvoor moet je eerst op alle niveaus een team van 100 procent betrokken en gemotiveerde medewerkers hebben. Daar werken we nu aan”, zegt Marijke Dobbels. “Maar anderhalf jaar ver in dit project merken we dat een groot deel van onze mensen al helemaal mee is in deze visie.

Het is inderdaad zo dat hr-inzichten uit de privésector steeds meer ingang vinden in de zorgsector. Een WZC is uiteindelijk ook een kmo met veel stakeholders, die een duidelijke structuur en visie moet hebben, ook qua personeelsbeleid. Veel voorzieningen zijn hiermee bezig. Wij willen door dit talentmanagement en een ‘waarderende benadering’ voor een deel de grenzen tussen de verschillende functies en ‘hokjes’ doen vervagen, om zo onze mensen extra te motiveren. En een dergelijke ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ is ook een creatieve en positieve manier om om te gaan met een al bij al beperkt personeelsbestand, een oud zeer in de zorgsector.”

(jd)

27 november 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook