Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Een goed idee? Hoe vertel je het aan je baas?

een goed idee
Vandaag de dag zit iedereen op social media. Je vrienden, je favoriete merken, je buurtwinkel en zelfs je oma. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk jij. Maar hoe vertel je dat aan je baas?

Wanneer je denkt dat je een goed idee hebt, is het zeker de moeite waard om dat idee ook met de leiding van je bedrijf te delen. Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. Het delen van je ideeën houdt altijd een risico in, want voor hetzelfde geld wordt je voorstel afgeschoten.

Ziehier zeven tips die je helpen om de kwestie aan te kaarten bij je baas:

1. Stel jezelf de vraag: is dit idee goed voor de zaak?

Er is wel degelijk een verschil tussen een origineel maar relatief nutteloos idee en een idee dat je bedrijf daadwerkelijk vooruit helpt. Zorg dus dat je de voordelen van je idee goed hebt afgewogen en maak een overzicht van de resultaten die je verwacht.

Verbeter je analytisch denken: 5 simpele manieren

2. Denk vooruit

Je wil het niet meemaken dat je baas jouw idee binnen de vijf minuten met de grond gelijk maakt. Zorg er dan ook voor dat je over voldoende achtergrondinformatie beschikt om een antwoord te kunnen geven op al zijn of haar potentiële vragen en opmerkingen. Bereken van tevoren hoeveel jouw idee zal kosten en hoeveel het zal opbrengen. Kijk ook naar de effecten op lange termijn.

3. Verbind jouw idee met de bedrijfsmissie

Als je goed op de hoogte bent van de missie, de waarden en de doelstellingen van jouw organisatie, dan is het gemakkelijker om je ideeën in dat kader te integreren. Dat zal er op zijn beurt voor zorgen dat jouw voorstellen beter en sneller ingang vinden bij de bedrijfsleiding.

4. Hou rekening met je baas

Aarzel niet om aan je baas duidelijk te maken in welke zin jouw idee voordelig kan zijn voor hem of haar, voor de oversten van je baas en voor het bedrijf als geheel. Hou rekening met zijn of haar interesses wanneer je je voorstel uit de doeken doet. Wees wel voorzichtig dat je niet vervalt in manipulatie, want dat kan je carrière ernstig in gevaar brengen.

Check: Wat is de communicatiestijl van je baas? Hoe reageer je?

5. Wacht op het juiste moment

Wie komt aandraven met een leuk idee in het midden van een plotse crisis, zal zijn idee niet naar waarde geschat zien – tenzij het idee een snelle oplossing kan bieden voor die crisis. Als je een goed voorstel hebt, wacht dan tot de storm gaan liggen is en er meer tijd is om je plannen te bespreken en uit te werken.

6. Begin met het aankaarten van een probleem

Speel in op de zorgen van de bedrijfsleiding door aan te geven dat je misschien een oplossing kan bieden voor een probleem waar jouw organisatie al een tijd mee te kampen heeft. Op die manier heb je onmiddellijk de aandacht van je baas te pakken. Leg uit hoe jij denkt dat het probleem in kwestie aangepakt kan worden.

5 tips bij feedback: Hoe omgaan met negatieve kritiek?

7. Wees zelfzeker

Als je onzeker overkomt, lijken je ideeën meteen een stuk minder sterk. Straal zelfvertrouwen uit en geloof ook zelf in je voorstellen.

Ontdek: Hoe onthouden anderen jouw ideeën het best?

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook