Zo beantwoord je lastige vragen over je cv
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
De overgang van een leven in de gevangenis naar een hernieuwde vrijheid vol verantwoordelijkheden, is voor heel wat gedetineerden een grote stap. Naast de nodige administratie en het zoeken naar een woning, is vooral de zoektocht naar werk een serieuze uitdaging.
Al naargelang de duur van de straftijd is er de mogelijkheid tot het krijgen van een gepaste begeleiding in een detentiehuis (voor straffen korter dan 3 jaar) of een transitiehuis (voor straffen langer dan 5 jaar). Daar worden gedetineerden intensief begeleid om een job te vinden en zo werk te maken van hun re-integratie in de maatschappij.
Vergis je niet: een detentiehuis lijkt niet zo strikt en ziet er op het eerste gezicht ook niet uit als een gevangenis maar het is wel degelijk een gesloten en beveiligde instelling. De gedetineerden (bewoners) zijn dan ook - net als in de gevangenis - onderworpen aan dezelfde strikte regels en verplichtingen.
Het grote verschil is dat er geen zichtbare tralies zijn en dat ze zich vrij mogen bewegen binnen in het gebouw. Willen de gedetineerden in het kader van hun re-integratietraject gaan solliciteren of een huurwoning bezichtigen, dan hebben ze daar de expliciete toestemming voor nodig van de directie.
Online solliciteren: tips & tricks
Eén van de detentiehuizen in Vlaanderen is het detentiehuis van Vorst, nabij Brussel. Het gebouw bevindt zich in de voormalige vrouwenafdeling van de gevangenis in Berkendael. Van hieruit bereiden ze gedetineerden voor op een succesvolle re-integratie in de samenleving.
Cliff Schenoff, Expert Coördinator bij detentiehuis Vorst: “Wij begeleiden gedetineerden die echt willen werken aan hun re-integratie. Het zijn uitsluitend gedetineerden met een laag veiligheidsrisico. Zedendelinquenten en veroordeelden voor terrorismefeiten zijn uitgesloten. De meeste bewoners komen uit de regio, ze kennen de buurt en dat kan helpen om opnieuw hun weg te vinden.”
“Vooraleer we gedetineerden intensief begeleiden, houden we ze eerst ongeveer een tweetal weken ter observatie. Zo leren we hen beter kennen en kunnen we beoordelen of onze aanpak wel of niet bij hen past. Indien ze positief beoordeeld worden, kunnen we hen dan op maat begeleiden.”
Lees ook: 5 vragen om jezelf te stellen alvorens een nieuwe job te zoeken
De begeleiding naar het vinden van werk omvat meer dan alleen maar het vinden van mogelijke vacatures. Er wordt ook gefocust op sollicitatietraining en het opstellen van een goed cv. Hiervoor werken ze nauw samen met organisaties zoals het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk), de VDAB en Actiris (Brusselse tegenhanger van de VDAB). Ook een bezoek aan een jobdag of jobbeurs behoort - mits begeleiding van een detentiebegeleider - tot de mogelijkheden.
“Vooraleer we ze de goedkeuring geven om zelfstandig te solliciteren bij een potentiële werkgever, controleren we op voorhand of de informatie wel degelijk klopt. In principe mogen ze tussen 6u ‘s ochtends en 22u ‘s avonds naar buiten om te solliciteren, te werken of om een opleiding te volgen”, vertelt Schenoff. “Hier kunnen ook uitzonderingen gemaakt worden voor bewoners die bijvoorbeeld vroeger moeten beginnen werken of pas later klaar zijn.”
“Onze sociale dienst berekent vooraf de reistijd, zodat we een realistische tijdspanne kunnen toestaan. Alles gebeurt op basis van vertrouwen. Mocht iemand tijdens deze periode alsnog proberen te vluchten, dan zijn de gevolgen duidelijk: minder vrijheid of een terugkeer naar de gevangenis.”
Hoe stel ik mijn cv op? 4 voorbeeld cv’s om te gebruiken
Heel wat gedetineerden zijn dan wel gemotiveerd om werk te vinden, in de praktijk blijkt het toch niet altijd zo makkelijk. Veel werkgevers zijn sceptisch of terughoudend om een (ex-)gedetineerde in dienst te nemen.
Is het dan wel verstandig om tijdens het sollicitatiegesprek open kaart te spelen over een gevangenisstraf? Best wel, want hoewel je wettelijk niet verplicht bent om je strafverleden te melden aan een werkgever, kun je maar beter open zijn over je gevangenisstraf. Eerlijkheid voorkomt dat een toekomstige werkrelatie door geheimen of wantrouwen onherstelbaar beschadigd wordt.
Het vinden van een job is voor een gedetineerde enorm belangrijk. Vindt hij of zij tijdens de periode in het detentiehuis geen job, dan komt die persoon na de invrijheidstelling met weinig toekomstperspectief terug op straat. Jammer genoeg vergroot dat net het risico om terug te vallen in oude patronen, waardoor hij of zij mogelijk opnieuw op het verkeerde pad raakt.
Het is dan ook enorm belangrijk dat ex-gedetineerden optimaal ondersteund worden om succesvol te re-integreren in de maatschappij. Wanneer zij hun leven weer kunnen opbouwen, wint iedereen.
CHECK: Zo beantwoord je lastige vragen over je cv
(fd)
20 november 2024Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
Er zijn een paar duidelijke regels. Wie komt in aanmerking en waar mag je vrijwilligerswerk doen?
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
In het derde kwartaal van 2022 is de werkgelegenheidsgraad in België gestegen. Toch is ook het aantal inactieven gestegen. Hoe kan dat? Lees het hier.
Voor heel wat klusjes kan het inschakelen van een wijk-werker een goede oplossing zijn. Toch is nog niet iedereen vertrouwd met wijk-werken.
VDAB zorgt als arbeidsbemiddelaar voor de loopbanen van miljoenen Vlamingen, maar hoe doen ze dat voor de eigen medewerkers?
We vroegen aan Jonathan (41) hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Werk zoeken én vinden gebeurt tegenwoordig steeds vaker online. Daarom deze praktische e-gids!
Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!