Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 573

Volgende
Volgend artikel:

Stroompanne? Daar komt interventietechnieker Stephen

Een flexi-job: wat is het en voor wie?

flexi-jobber aan het werk
Sinds december 2015 bestaat er een nieuwe vorm van tewerkstelling: de flexi-job. Bijklussen "in het zwart" behoort sindsdien tot het verleden. Wie kan een flexi-job uitoefenen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?

Wat is een flexi-job?

Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij een gepensioneerde of een werknemer op een voordelige manier een centje kan bijverdienen in de door de wet bepaalde sectoren.

De flexi-jobs werden in 2015 ingevoerd door de regering als onderdeel van het horecaplan: een plan om de horecasector leefbaarder te maken en zwartwerk tegen te gaan, als compensatie voor de invoering van de 'witte kassa'. Wie tot voor de invoering van de flexi-job bijkluste in de horeca en dit in het wit zou doen, hield er namelijk netto weinig van over. Maar daar is sinds 2015 verandering in gekomen: werknemers en gepensioneerden mogen voortaan meer (over)uren presteren én ze houden er netto een pak meer aan over. 

Sinds 2018 werd het systeem van flexi-jobs al op verschillende manieren aangepast. Eerst werd het systeem uitgebreid naar een aantal sectoren in de handel, zoals bakkers en slagers. Intussen kunnen ook gepensioneerden en niet-vastbenoemde leerkrachten er gebruik van maken. Sinds 1 januari 2023 mogen flexi-jobbers in de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies), en de zorgsector aan de slag.

Op 1 januari 2024 zijn er bovenop deze 10 sectoren nóg eens 12 sectoren extra bijgekomen waar je met een flexijob aan het werk kunt. Voortaan kan dat dus ook in bv. het onderwijs, de kinderopvang, leerlingenvervoer, de voeding of de eventsector.

Lees ook: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Voorwaarden

Om de voorwaarden te begrijpen, moet je rekenen in kwartalen. Er zijn nml. bepaalde voorwaarden verbonden aan het kwartaal waarin je je flexi-job wilt uitoefenen (Kwartaal T) en het 3de kwartaal voorafgaand aan je tewerkstelling (Kwartaal T-3).

In kwartaal T-3 moet je als flexi-werknemer minstens 4/5de gewerkt hebben bij één of meerdere andere werkgevers. Let wel: als je overschakelt van een voltijdse job in kwartaal T-4 naar een 4/5de job in kwartaal T-3, dan kun je sinds januari 2024 pas een flexi-job uitoefenen in kwartaal T+2. Ben je intussen met pensioen? Dan geldt deze regel niet. 

In kwartaal T mag je als flexi-werknemer geen arbeidsovereenkomst hebben met dezelfde werkgever waar je je flexi-job wil uitoefenen. Je mag ook niet in een opzegtermijn bij die werkgever zitten, of in een periode gedekt door een verbrekingsvergoeding. Verder is het ook niet toegelaten om te flexi-jobben bij een bedrijf uit dezelfde ondernemersgroep als het bedrijf waar je minstens 4/5de werkt. En je kan niet via een uitzendkantoor ingezet worden bij dezelfde opdrachtgever waar je al een arbeidsovereenkomst mee hebt. 

  • Loontrekkende werknemers die al minstens 4/5de werken, mogen aan de slag als flexi-jobber.
  • Het systeem is ook toegankelijk voor gepensioneerden. Wie ouder is dan 65 jaar mag meteen starten als flexi. Hetzelfde geldt voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 en voor hun pensioen minstens 4/5de gewerkt hebben.
  • Leerkrachten die al dan niet vastbenoemd zijn, mogen het hele jaar door een flexi-job uitoefenen.
  • Het systeem is niet toegankelijk voor zelfstandigen in hoofdberoep. Zelfstandigen in bijberoep kunnen wél aan de slag als flexi indien ze 3 kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben.
  • Je kan geen flexi-job doen als je vaste werkgever een bedrijf in het buitenland is.
  • Ben je momenteel werkloos, maar heb je max. 9 maanden geleden minstens 4/5de gewerkt, dan mag je ook een flexi-job uitoefenen. Let wel: je verliest dan (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering. De dagen dat je een flexi-loon uitbetaald krijgt, kan je immers niet met een uitkering combineren. Die uitkering krijg je enkel voor de dagen dat je niet gewerkt hebt.
EXTRA: Flexi-job: anders voor gepensioneerden en leerkrachten?

Loon

Sinds januari 2024 moet je als flexi-jobber uitbetaald worden volgens het minimumloon van de sector waarin je bijverdient. Dit baremaloon is afhankelijk van de functie die je werkelijk uitoefent. Werd er geen minimumloon bepaald in de sector? Dan moet je een loon ontvangen dat minstens gelijk is aan het GGGMI (gemiddeld gewaarborgd minimum maandinkomen).

Het vroegere flexi-loon zal dus niet meer gelden. De enige uitzondering hierop is de horecasector: daar krijg je wél nog een specifiek flexi-loon van 12,05 euro per uur. Daarnaast mag het flexi-loon niet hoger zijn dan 150% van het basisminimumloon.  

Gelukkig met wat je verdient?

Bruto = netto

Als flexi-werknemer betaal je op je flexi-loon geen sociale bijdragen of belastingen. Bovendien bouw je sociale rechten (werkloosheidsvergoeding, pensioen, vakantie, ...) op. Enkel de werkgever moet een bijzondere werkgeversbijdrage betalen van 28% op het flexi-loon.

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, heb je voor arbeid op zon- en feestdagen en nachtwerk recht op een extra toeslag. Deze premies worden per uur betaald. In de horeca is dat bv. 2 euro per effectief gepresteerd uur, met een maximum van 12 euro per dag. Werk je tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s morgens? Dan heb je recht op een extra toeslag van 1,2398 euro per gewerkt uur.   

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Vakantiegeld en eindejaarspremie?

Je krijgt zelfs flexi-vakantiegeld, al zit dit meteen in je flexi-loon inbegrepen. Krijg je een loon van 12,05 euro per uur betaald, dan bestaat dit uit 11,19 euro loon en 0,86 (7,67%) euro vakantiegeld. In tegenstelling tot een gewone job krijg je dus geen apart vakantiegeld achteraf.

En een eindejaarspremie? Dat hangt af van de sector en het bijhorende paritair comité waarin je werkt. In PC 118 (bakkerij) is bijvoorbeeld overeengekomen om een eindejaarspremie toe te kennen aan arbeiders met minstens 1 maand dienst in de onderneming. Hierbij gaat het niet om dagcontracten. Maar zoals gezegd: dit dient per sector te worden bekeken.

FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord...

Belastingen

Sinds 2024 mag je als flexi-jobber maximaal 12.000 euro bruto op jaarbasis onbelast bijverdienen. Je brutoloon is dan m.a.w. gelijk aan je nettoloon. Dit inkomen moet bovendien niet aangegeven worden via je belastingaangifte, en daardoor kan je ook niet in een hogere belastingschijf terechtkomen omdat je meer verdient. 

Wanneer je als flexi-werknemer méér dan 12.000 euro verdient, moet je wél extra belastingen betalen. Deze regel geldt echter niet voor gepensioneerden ouder dan 65 jaar! Zij kunnen dus onbeperkt onbelast bijverdienen. 

Zin om extra bij te verdienen via een flexi-job? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!

(mr/kv/lm) - Bronnen: admb.be / myflexijob.be / Securex

27 januari 2024
Anderen bekeken ook