Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Het principe van de flexi-job werd voor het eerst geïntroduceerd in 2015. In het prille begin kon enkel de horeca er gebruik van maken om piekmomenten op te vangen, maar gaandeweg breidde deze vorm van tewerkstelling zich ook uit naar andere sectoren. Van warenhuizen en kapperszaken tot de zorgsector, de voedingsindustrie en zelfs het onderwijs.
Enkel werknemers die op een andere plek al 80% of fulltime werken én gepensioneerden mogen een flexi-job uitoefenen. Zo kunnen ze extra inkomsten verwerven boven op hun hoofdberoep of pensioenuitkering. En dat volledig belastingvrij.
Zo komen we meteen bij het eerste – en grootste – voordeel van de flexi-job. Een flexi-inkomen is vrijgesteld van belastingen. Met andere woorden: je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Maar let op, die fiscale vrijstelling is voor niet-gepensioneerden beperkt tot 12.000 euro per jaar.
Op het aantal werkuren voorziet de wetgeving geen maximum, zolang je flexi-job het aantal werkuren van je hoofdjob niet overschrijdt.
FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
De naam zegt het zelf: een flexi-job geeft je heel wat flexibiliteit. Je kiest zelf – in overeenkomst met je werkgever uiteraard – wanneer en hoeveel uren je werkt. Een ideale oplossing voor werknemers die werk en privé graag in evenwicht houden.
Een flexi-job: wat is het en voor wie?
Een flexi-job kan een ideale aanvulling zijn op je vaste functie. Werk je vier dagen zittend aan een bureau? Dan doet het misschien deugd om tijdens de vijfde dag een job met meer afwisseling uit te oefenen. In de horeca of in een kinderopvang bijvoorbeeld. Flexi-jobbers kunnen proeven van een andere sector, zonder onmiddellijk hun hoofdberoep op te geven.
Anderzijds ben je als flexi-jobber nooit echt helemaal gerust. Je bent namelijk tijdelijk in dienst, wat betekent dat je werkgever je nooit de uur- en loongarantie van een vast contract kan bieden. Bovendien kunnen je uren van week tot week variëren.
Je levert dus enkel prestaties op aanvraag, wanneer het je werkgever uitkomt. Wie nood heeft aan meer zekerheid, gaat beter niet als flexi-jobber aan de slag.
Wie heeft een flexi-job… en waar?
Er zijn helaas nog enkele nadelen verbonden aan dit werkstatuut. Als flexi-jobber heb je bijvoorbeeld geen recht op een eindejaarspremie. Dubbel vakantiegeld kan je trouwens ook vergeten. Socialezekerheidsrechten bouw je daarentegen weer wel – gedeeltelijk – op.
En dan is er nog de ethische kant van het verhaal. Is het eigenlijk wel eerlijk dat mensen die al een hoofdberoep hebben nog bijverdienen en zo jobs ‘afpakken’ van mensen zonder inkomen? Volgens de huidige wetgeving komen werkzoekenden niet in aanmerking om als flexi aan de slag te gaan. Dat betekent dat deze kwetsbare groep, die net het meest nood heeft aan een betaalde job, de toegang tot bepaalde kansen ontzegd wordt.
Ten tweede: werknemers worden zo aangemoedigd om minder voltijds te werken. Want wie vier dagen in hoofdberoep werkt en de vijfde dag met flexwerk vult, houdt aan het einde van de rit méér over dan een collega die in hetzelfde bedrijf voltijds aan de slag is. Het is net daar waar het schoentje knelt: de werkgever ziet het aantal fulltime werkkrachten slinken, terwijl de werknemer die bewust deeltijds gaat werken om de overgebleven uren te flexwerken, mogelijke promotiekansen misloopt.
Niet iedereen is daarom even overtuigd van de meerwaarde van flexi-jobs. Het is een kwestie van wikken en wegen. Toch overwegen steeds meer Belgen om de sprong te wagen en hun loon of pensioen zo verder aan te vullen. Jij misschien ook?
Interesse in een flexi-job? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
(ZINNIG) – Bron: Rekrut Extras / ACV
8 november 2024Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Uit een recent onderzoek blijkt dat we steeds vaker onze vaste job, opleiding of pensioenuitkering combineren met een bijverdienste.
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?