Mobiliteit
Vorige

1 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Een fiets leasen? Dit moet je weten!

Een fiets leasen
Steeds meer mensen trekken met de wind in de haren richting hun werk. Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen zéker geen slecht plan. Minder uitstoot, minder tijdverlies door files én het levert je een fitter lijf op. Al van fietsleasing via het werk gehoord? Synoniem voor: huren. Net zoals een auto, maar toch een tikje anders. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.

De meeste experten schatten dat er op dit moment zo’n 60.000 leasefietsen over onze Belgische fietspaden cruisen. Dat cijfer is in vergelijking met het veelvoud aan bedrijfswagens natuurlijk wel voor verbetering vatbaar.

Zeker als je weet dat het leasen van een fiets redelijk eenvoudig is én heel wat voordelen oplevert voor werkgever en werknemer. En je bent niet beperkt in keuze: van stevige stadsfietsen of elektrische fietsen tot een mountainbike, koersfiets of zelfs een speedpedelec.

Lees ook: Dure brandstofprijzen doen ons fietsen naar het werk

Iedereen wint

Tijd om wat dieper te graven in de voordelen van een fietsleasing. Voor élke partij.

Voor de werknemer:

  • Financieel voordeel. Wist je dat een fiets leasen via de werkgever tot 40% voordeliger is dan een privéaankoop?
  • Minder mobiele kopzorgen. Je staat geen uren meer aan te schuiven in de drukke ochtend- en avondspits. Met een speedpedelec of andere e-bike ben je in een wip weer thuis!
  • All-in leasepakket. Aan de meeste leasepakketten zit een aangenaam flexibel kantje, inclusief ontzorgende diensten. Van verzekering tot pechbijstand.

Voor de werkgever:

  • Een fietslease is vrijgesteld van VAA. Een bedrijfsfiets heeft dus een financieel voordeel ten opzichte van een bedrijfswagen.
  • Positief werkgeversimago. Als werkgever heb je bij veel werknemers een streepje voor als je inzet op duurzame mobiliteit.
  • Budgetneutraal. Omdat de lease onderdeel is van een flexibel loonpakket, is dit voor de werkgever budgetneutraal.
Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?

Kosten en baten

Een volledig kostenplaatje van een fietsleasing is persoons- en situatiegebonden. Welke job oefen je uit? Hoeveel kost de fiets die je wil afbetalen? En wat zijn de persoonlijke omstandigheden? Via verschillende simulators breng je jouw maandelijkse aflosbedrag in kaart.

Gemiddeld kost een leasefiets 3.600 euro en betaal je tussen de 30 tot 50 euro per maand af. Na afloop kan de werknemer de fiets overnemen aan een restwaarde die minimaal 16% van de aankoopsom moet bedragen. Het is dus sowieso voordeliger om je (elektrische) fiets via het werk te leasen. Daarnaast kan je in de meeste bedrijven rekenen op een bijkomende fietsvergoeding. Zo verdien je je leasekost heel makkelijk weer terug!

CHECK: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Kom ik in aanmerking?

Er zijn drie basisvoorwaarden verbonden aan het afsluiten van een fietsleasing:

  1. je hebt een minimuminkomen;
  2. je arbeidsovereenkomst duurt minimum een jaar;
  3. je springt vaak op de fiets voor woon-werkverkeer.

Je polst daarom best even bij je werkgever, HR-verantwoordelijke of een leasebedrijf wat de beste opties zijn. Voor je het weet zit jij vast in je (fiets)zadel.

Ontdek: Kan mijn werkgever me een bedrijfsfiets geven?

(ZINNIG) - Bronnen: Cyclis / Acerta / Securex

7 april 2023
Anderen bekeken ook