Wat als je een negatieve evaluatie krijgt?
Weinig werknemers kijken uit naar het evaluatiegesprek met hun baas. Maar hé, zelfs een negatieve evaluatie kan voor jou positief uitdraaien!
Nochtans hebben beide gesprekken een totaal verschillend doel. Al te vaak worden ze op hetzelfde moment gehouden en lopen ze door elkaar. Dat is geen goed idee.
Een evaluatiegesprek gebeurt meestal in het najaar. De leidinggevende en de werknemer kijken erin naar het verleden: heeft de medewerker de vooropgestelde doelstellingen in voldoende mate behaald.
Maar enkel een evaluatiegesprek houden in een bedrijf, heeft geen enkele zin. Het moet geïntegreerd zijn in een bredere evaluatiecyclus, waarrond het hele personeelsbeleid gebouwd wordt. Want om in een evaluatiegesprek te kunnen kijken of de werknemer de doelstellingen al dan niet behaald heeft, moet je natuurlijk eerst targets vooropstellen.
Een evaluatiecyclus bevat 3 pijlers:
Hier worden de afspraken gemaakt tussen leidinggevende en de medewerker. Welke doelstellingen zal de werknemer het komende jaar proberen te realiseren?
In de loop van het jaar zitten de leidinggevende en de medewerker nog eens samen, op gelijke voet. Bedoeling is het functioneren van de werknemer en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Knelpunten worden opgespoord: waar kan er bijgestuurd worden om de doelstellingen te halen, is er nood aan meer ondersteuning of een opleiding, enzovoort.
E-gids: Tips voor een zinvol functioneringsgesprek
Hier velt de leidinggevende zijn oordeel over zijn medewerker. Dat is het grote verschil met een functioneringsgesprek, waar de verhoudingen gelijk zijn. Dankzij dat functioneringsgesprek zouden geen verrassingen meer naar boven mogen komen. Het evaluatiegesprek geeft meestal ook een antwoord op de vraag ‘wel of geen salarisverhoging?’.
E-gids: Tips voor een positief evaluatiegesprek
In het beste geval zijn dit 3 aparte gesprekken. Maar bedrijven houden uit praktische overwegingen het evaluatiegesprek van jaar 1 dikwijls samen met het planningsgesprek voor jaar 2.
(dvh)
30 januari 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Weinig werknemers kijken uit naar het evaluatiegesprek met hun baas. Maar hé, zelfs een negatieve evaluatie kan voor jou positief uitdraaien!
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?
Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek? En hoe bereid je je voor?
Hoe kun je goed beoordeeld worden wanneer je “onzichtbaar” van thuis uit werkt? En hoe bereid je je voor op zo’n gesprek?
In deze rubriek laten we de jonge helden aan het woord. Deze keer staat de eerste feedback en evaluatie centraal.
Ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan mijn directe chef. Tijd voor promotie?
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Ieder jaar komt het opnieuw bovendrijven: jouw jaarlijkse evaluatie en het bijhorende evaluatiegesprek. Natuurlijk wil je er het maximum uithalen, maar hoe doe je dat?