Starters over hun eerste opdracht
In deze vaste rubriek laten we jonge starters aan het woord. Deze keer staan de eerste projecten centraal.
Sinds juli werkt Lina Van Ingh als administratief en secretarieel medewerker op de afdeling hart- en vaatziekten. Ze liep anderhalve maand stage als medisch secretaresse. Ze zegt dat ze goed voorbereid was op de meeste taken van haar huidige job. “Die taken had ik geleerd tijdens mijn stage. De moeilijkere opdrachten waren minder evident.”
“Als stagiaire kreeg ik mijn eigen bureau. Het was een warme stageperiode, letterlijk en figuurlijk. Ik leerde tijdens de hittegolf fijne collega’s kennen.” De overgang van stagiaire naar vaste werknemer verliep niet altijd even vlot voor Lina. “Je krijgt veel zelfstandigheid. Het is vaak zelf zoeken naar oplossingen. Maar de collega’s helpen me wel altijd.” Voor Lina was het een nieuwe start. Ze kende niemand van de afdeling, het waren allemaal nieuwe collega’s. “Ik moest in het begin een overzicht maken van wie er op de afdeling werkte. Zo kon ik alle namen leren.”
Lindsay Vanderwegen studeerde verpleegkunde, een opleiding van vier jaar. Tijdens die opleiding deed ze haar stage bij UZ Leuven op de afdeling longtransplantatie. Daar werkt ze nu ook al meer dan een jaar.
Ze vindt dat ze goed voorbereid was op het leven als vaste werknemer. “In die elf weken stage doe je al wat je in je werkleven zult doen. De stap was minder groot.” Toch zegt ze dat een student minder verantwoordelijkheid heeft. “De relatie met het team is anders als student dan als vaste werknemer. In begin was het moeilijk om een plekje te vinden in het team. Het was even zoeken.”
Lindsay wil nog lang werken bij UZ Leuven. Maar ze zal waarschijnlijk niet haar volledige loopbaan op dezelfde dienst blijven werken. Dat is het fijne aan UZ Leuven: je kunt veel richtingen uit. “Het was een kinderdroom om hier te werken. Het multidisciplinaire spreekt me aan. Je komt met veel mensen in contact om iemand voort te helpen.”
“In het begin was het moeilijk om een plekje in het team te vinden”, zegt Lindsay.
Lauren Vandeputte studeerde drie jaar lang verpleegkunde. Daarna volgde ze na een bachelor spoed en intensieve ook een master in de vroed- en verpleegkunde. Ze heeft drie diploma’s op zak. Een meerwaarde, vindt ze. Maar na zes jaar studeren is ze opgelucht dat ze een vaste job heeft bij UZ Leuven.
“Als student ging je naar de lessen en moest je studeren tijdens de blokperiode. Dat was moeilijk te combineren met privé-activiteiten. Als je werkt, heb je een continu ritme. Je focust je op je job en het is perfect te combineren met je gewone leven.” Lauren is blij dat ze is afgestudeerd. Maar ze vindt toch dat de drie diploma’s een meerwaarde zijn.
“Als je begint met werken, krijg je er een verantwoordelijkheidsgevoel bij. Dat leer je niet tijdens je stage.” De overgang van stagiair naar vaste werknemer verliep voor haar vlot. “Het voordeel was dat ik al veel collega’s kende. Ik wist waar ik terecht zou komen.”
Kas en Lauren werken op dezelfde afdeling.
Laura Bessems is 24 jaar, heeft biomedische wetenschappen gestudeerd en is sinds september aan de slag als clinical support manager in UZ Leuven. De overgang van stagiaire naar vaste werknemer verliep voor haar zeer vlot. Onder andere omdat ze een jaar lang meedraaide met de vaste medewerkers tijdens haar stage. “Ik voelde me direct al meer op mijn gemak omdat ik wist hoe de organisatie van het ziekenhuis in elkaar zat.” Ook aan motivatie geen gebrek bij Laura. “Ik had superveel zin om écht te beginnen!”
Maar niet alles liep van een leien dakje. “Wat ik op mijn eerste dag zag, was helemaal nieuw voor mij. Over de meeste pathologieën waar ik in het begin mee in contact kwam, had ik niet veel gezien in mijn lessen, dus daarover moest ik me eerst wel bijscholen.”
Op dit moment is Laura al een dikke twee maanden aan de slag in het ziekenhuis, en ze voelt zich er goed. “Het contact met de collega’s is zeer fijn. De meeste zijn zelf nog young graduate of student, dus het valt niet op dat ik net afgestudeerd ben”, zegt ze al lachend.
Laura zag het helemaal zitten om écht aan de slag te gaan met haar job.
Ook Kas Raymaekers zette afgelopen zomer de stap naar vaste medewerker. De 24-jarige vrolijke verpleegkundige begon in juli op intensieve eenheid B op campus Gasthuisberg. Tijdens zijn studies deed hij verschillende vakantiejobs en sprong hij af en toe bij op een corona-eenheid. “Bij het solliciteren denk ik wel dat het helpt als je kunt aantonen dat je bijvoorbeeld vakantiejob hebt gedaan.”
Zijn stages zijn altijd goed verlopen. “Natuurlijk is er de nodige stress en heb je eens een mindere dag, maar ik heb nooit een stage gehad die slecht verliep”, vertelt hij. Als nieuwe medewerker word je natuurlijk niet zomaar aan je lot overgelaten. “Al doende leer je. Binnen UZ Leuven kun je je ook bijscholen. De starters op intensieve zorgen krijgen bijvoorbeeld inscholingsdagen. Die zijn bedoeld om ons kennis bij te geven”, zegt hij.
Toekomstplannen heeft hij zeker ook. “Over enkele jaren zou ik graag mentor zijn voor studenten”, aldus de ambitieuze Kas.
Celine Verheyden (23 jaar) werkt sinds september als verpleegkundige op de afdeling traumatologie in UZ Leuven. Na elf weken stage verliep de overgang naar vaste medewerker voor Celine vlot. “Door zo lang stage te lopen, kun je je goed inwerken. Tijdens die elf weken merkte ik dat verpleegkunde echt wel mijn ding is en dat ik daarin verder wil.”
Het kan soms zwaar zijn om op de dienst traumatologie te werken. Vooral mentaal. “Het persoonlijke contact met de patiënten is daarom voor mij erg belangrijk.” Ook aan haar collega’s heeft ze zeer veel steun. “Ik ben hier door mijn collega’s heel goed verwelkomd. Ik kan altijd terecht bij hen als ik hulp nodig heb of als er iets is.” Celine ziet de toekomst rooskleurig in. “Ik zie mezelf over vijf jaar zeker nog op deze afdeling werken”, vertelt ze. “Het is een afdeling met veel nieuwe uitdagingen. Ik kan me hier heel goed blijven ontwikkelen.”
Noor Tracy is 25 jaar en komt uit Syrië. Hij woont nu bijna zes jaar in België en werkt als apotheekassistent bij UZ Leuven. Hij deed hier tijdens zijn studies een korte stage en mocht na het afstuderen meteen aan de slag in het ziekenhuis. Die overgang naar een vaste job verliep zeer vlot. “Mijn stageperiode was een hele mooie tijd. De mensen waren heel vriendelijk en ik wist dan ook meteen dat ik hier wilde werken.”
“Ik heb verschillende taken als apotheekassistent. Het leukste aan mijn job vind ik de bereidingen maken, zoals bijvoorbeeld een infuus”, vertelt hij. Over enkele jaren zou hij graag nog iets bijstuderen. “Ik zou niet altijd hetzelfde willen doen. In de komende jaren wil ik graag nog iets anders proberen, maar ik wil wel heel graag bij UZ Leuven blijven werken.”
Heb je ook zin om bij UZ Leuven aan de slag te gaan? Bekijk dan zeker de jobsite www.uzleuven.be/jobs of neem persoonlijk contact op!
In deze vaste rubriek laten we jonge starters aan het woord. Deze keer staan de eerste projecten centraal.
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Er zijn heel wat redenen waarom mensen van job willen veranderen én terugkeren. Wij zochten drie ervaringsdeskundigen op.
“Een broodje Maxine en een broodje Marie-Louise graag.” Het personeel van UZ Leuven kreeg de kans om hun eigen belegd broodje samen te stellen.
Doorzettingsvermogen en motivatie zijn noodzakelijk om er te geraken. Dat blijkt uit deze drie mooie verhalen over UZ Leuven.
Wanneer je op reis vertrekt, gaat er heel wat door je hoofd. Zorgen die je beletten om écht te ontspannen. We geven 6 tips om je bezorgdheden thuis te laten.
Oefening baart kunst! En dat is bij een sollicitatiegesprek niet anders. We geven een overzicht van de vragen die je thuis zeker moet oefenen.
Komt jouw collega vaak te laat op het werk? Als je zelf wél altijd stipt op tijd bent, dan kan dit enorm frustrerend zijn. Hoe pak je dit probleem best aan?