Heb ik recht op outplacement?
Je job verliezen is geen pretje, maar outplacement is er om je te helpen, op allerlei vlakken. Wanneer heb je er recht op? En wat houdt het in?
Tijdens een outplacementbegeleiding legt de cliënt psychologisch een hele weg af. Wie bij de hand genomen wordt door een outplacementconsultant wordt gedwongen om zichzelf te ontleden: Wat wil ik? Wat kan ik? Wie ben ik? Als de cliënt daarop een antwoord heeft gevonden, is hij of zij klaar voor een nieuwe stap in zijn loopbaan. Maar zo'n introspectie is een ingrijpend en emotioneel verhaal.
Marc Debisschop is 49 en gaf tot enkele maanden geleden leiderschapstrainingen bij een training- en consultingbureau. Zijn profiel is niet alledaags. Hij studeerde zowel wiskunde als theaterwetenschap. Hij was ICT-consultant maar ook docent spel en dramaturgie en stond enige tijd aan het hoofd van de acteursopleiding Studio Herman Teirlinck. Toen zijn laatste werkgever hem in november door een herstructurering moest laten gaan, zakte de grond van onder zijn voeten weg.
Dat Marcs ontslag in de beste verstandhouding plaatsvond en hij outplacement kreeg aangeboden bij de hr-dienstengroep Acerta maakte de bittere pil iets zoeter. "Ik wist niet eens het bestaan af van zoiets als outplacement", zegt hij. "Ik had nooit gedacht dat zoiets mij zou overkomen. De eerste sessie vond ik erg confronterend en vernederend. Ik had mensen en organisaties begeleid in veranderingstrajecten en nu moest ik zelf bij de hand worden genomen."
Marc kreeg bij Acerta Magda Duerinckx tegenover zich. "Zij zette me meteen met mijn voeten op de grond. Ik wou absoluut begin februari opnieuw voltijds aan de slag zijn. Magda maakte me duidelijk dat ik de arbeidsmarkt tegen had, maar ook dat mijn probleem niet zo acuut was en ik de tijd moest nemen om uit te zoeken waar ik naartoe wilde. Dat vond ik het meest verrassende aan mijn outplacementervaring: ik dacht dat ik een duidelijk beeld had over mezelf en mijn carrière, maar dat beeld vertoonde veel blinde vlekken. Een idee-fixe - bijvoorbeeld dat je per se opnieuw in loondienst moet in dezelfde soort job - verhindert je om onbevangen andere mogelijkheden te onderzoeken. Magda heeft me daar met veel respect en integriteit bij geholpen."
In de sessie die Marc vandaag met zijn vaste consultant heeft, wordt zijn huiswerk van de vorige keer besproken: het opmaken van een business-cv. Een hele opgave voor Marc, die zijn levensloop in een fraai boekwerk had beschreven en nu alles in dit formele document moet condenseren. Maar Magda knikt goedkeurend.
Marc overweegt intussen ernstig om zelfstandige te worden. Die klik heeft Magda hem helpen maken. Als zelfstandige consultant of, waarom niet, scenarioschrijver. "Ik wil meer dan ooit mijn wetenschappelijke aan mijn artistieke opleiding koppelen", verduidelijkt Marc. Meteen weet hij wat hem te doen staat: een businessplan opstellen om te zien of zijn plannen rendabel zullen zijn. Gelukkig kan Magda hem de nodige voorbeelden geven.
De outplacementbegeleiding beperkt zich niet tot zo'n sessies, één keer per week of om de veertien dagen. "Het feit dat je weet dat je je consultant altijd kan bereiken, ook tijdens het weekend, geeft erg veel rust. Ook al maak je geen gebruik van die mogelijkheid", zegt Marc. Magda noemt het een career helpdesk. "Een cliënt kan eigenlijk permanent een beroep doen op zijn of haar consultant. Op werkdagen garanderen we dat we bij een oproep binnen de twee uur contact opnemen en in het weekend dezelfde dag nog."
"Ik ben er zeker nog niet bovenop", antwoordt Marc op mijn opmerking dat hij blijkbaar weer hoop koestert. "Het is net als zo'n golvende grafiek: er zijn pieken en dalen. Soms overvalt mij het gevoel dat mijn omgeving gewoon verder dendert en dat ik ze nooit meer zal bijbenen. Ik weet al meer waar ik naartoe wil, maar ik zou nu toch graag eens het lichtje aan het eind van de tunnel zien. Toch besef ik dat ik nog bevoorrecht ben. Ik heb een heel netwerk rond mij en ik sta er niet alleen voor. Dat Magda mij heeft leren denken op lange termijn heeft mij rust gebracht. Ik weet nu dat ik mij niet moet vastpinnen op een datum, al wil ik voor de zomer toch een nieuwe start kunnen maken."
Dat outplacement een erg emotioneel proces is, kan Marc alleen maar beamen. "Daarom was het zo belangrijk dat ik een consultant kreeg met wie het goed klikte. Want de gesprekken die je hebt, kunnen erg heavy zijn. Nu heb ik er geen moeite meer mee om de dingen zonder schroom te benoemen."
8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je job verliezen is geen pretje, maar outplacement is er om je te helpen, op allerlei vlakken. Wanneer heb je er recht op? En wat houdt het in?
Door de verschillende stelsels van regelgeving Outplacement die er momenteel bestaan kom je met deze vraag in een complex kluwen terecht.
Outplacement is een begeleiding die bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener. Vroeger was dit op kosten van je werkgever ...
Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp.
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!
Eléonore en Louise vertellen over het Young Graduate traject bij Beobank: “Het is perfect voor wie goesting heeft om nieuwe dingen te proberen.”
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.
De impact van onze job op ons welzijn is groot. Maar helaas blijken niet alle werksituaties even gezond...