Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 941

Volgende
Volgend artikel:

De belangrijkste buzzwords van de werkvloer

Een coach en een coach is twee

Elke Geraerts wil leidinggevenden op een wetenschappelijke manier klaarstomen om met de juiste toon de baas te spelen.
Managers die de ambitie hebben om een team te gaan leiden of in hun huidige functie aanvoelen dat ze te kort schieten in de ondersteuning van hun ondergeschikten, kunnen die competenties bijschaven via opleidingen. Maar wat maakt het verschil tussen een goede coach en een slechte? De Lanakense Elke Geraerts gaat daarom van start met een traject dat leidinggevenden op een wetenschappelijke manier klaarstoomt om met de juiste toon de baas te spelen.
Elke Geraerts
Elke Geraerts wil leidinggevenden op een wetenschappelijke manier klaarstomen om met de juiste toon de baas te spelen.

De opleidingen tot coach schieten als paddestoelen uit de grond. Voor nagenoeg alle functies op de werkvloer, maar ook in privésituaties, is er een ruim aanbod van trainingen en adviseurs voorhanden. “We merken jammer genoeg dat de kwaliteit soms te wensen overlaat”, zegt Elke Geraerts van Better Minds at Work.

“Zo krijg je een grote verscheidenheid aan coaches die eigenlijk zonder de juiste achtergrond of technieken de aansturing van hun team gaan doen. De ervaring leert dat de coach dan soms een averechts effect opwekt en de doelstellingen om de mensen energieker of krachtiger te maken, helemaal mislukken.”

Empoweren

Vanuit haar ervaring heeft Elke gemerkt welke aanpak wel werkt. “Wat wij doen is het opzetten van programma’s om preventief stress te voorkomen op het werk”, legt ze uit.

“In Limburg volgen bijvoorbeeld werknemers van bouwbedrijf Kumpen en kledingketen JBC onze workshops. Het doel is de mensen te ‘empoweren’, zoals dat heet. Wij coachen hen om zich mentaal en fysiek te wapenen tegen factoren die stress veroorzaken. De positieve psychologie staat daarbij centraal. Op die manier hebben we geleerd hoe we de materie het meest efficiënt kunnen overbrengen. Die ervaring hebben we in een coachingprogramma gestopt, dat nu in Limburg van start gaat. Waarom hier? De vraag is groot en het aanbod quasi onbestaande…”

Mentaal kapitaal

Elke Geraerts heeft als trainers Els Schepens en Johnny Weustenraed aangesteld om op C-Mine in Genk de coaches op te leiden volgens de nieuwe methodologie. “Ook hier staat de positieve psychologie centraal”, legt Elke uit.

“Tijdens deze opleiding leren professionals hoe ze de veerkracht kunnen wakkeren bij hun mensen, en dit op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Ze zullen onder meer te weten komen hoe ze de teamgeest kunnen versterken, hoe ze stress en burn-out bij hun mensen kunnen verijdelen, hoe ze de talenten in hun groep kunnen ontdekken en aanmoedigen, hoe ze het mentale kapitaal van elk teamlid kunnen vergroten, enzovoort.”

Eigen praktijk

Het profiel van de gezochte cursisten bestaat uit drie groepen. “Ten eerste zijn er ervaren werknemers die als leidinggevende een stap vooruit in hun carrière willen zetten en niet onbeslagen op het ijs willen komen”, legt Elke uit.

“Daarnaast heb je jongeren die een leidinggevende functie ambiëren en van bij de start de nodige bagage willen meenemen. Tot slot trekken we mensen aan die eigen coachingpraktijk willen starten en vooral interesse hebben in onze wetenschappelijke benadering.” De opleiding start op 29 november.

(kme) - Foto HBvL 

De opleiding vindt plaats in C-mine en wordt gegeven door ons gehele team, en voorgezeten door rasechte Limburgers Els Schepens en Johnny Weustenraed. Meer info op www.bettermindsatwork.com 

25 november 2016
Anderen bekeken ook