Creatief solliciteren: hoe gekker, hoe beter?
De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...
Het ligt voor de hand, maar laten we eerlijk zijn: je hebt misschien al in geen jaren meer een vacature bekeken. Rondsnuffelen op vacaturesites, zoals Jobat.be – en op de individuele websites van interessante bedrijven – biedt je de kans om je opnieuw te verdiepen in wat er gaande is in jouw vakgebied.
Het is meer dan enkel jobs bekijken: je krijgt weer zicht op de arbeidsmarkt van vandaag. Een op de drie medewerkers doet dit, zo blijkt.
Wat wordt er tegenwoordig van mensen in jouw vakgebied gevraagd? Voldoe jij aan die eisen? Of: bij welke vacatures zou jij in aanmerking komen als je van specialisatie wilt veranderen? Wat moet je bijleren om de ideale kandidaat te zijn?
Een hoop nuttige informatie, en misschien kom je ondertussen een aantal bijzondere werkgevers tegen die je in je achterhoofd gaat houden.
In een wereld waarin communicatie steeds onpersoonlijker wordt, zou je denken dat een mailtje en een motivatiebrief ten tijde van je eerstvolgende sollicitatie voldoende zijn. Niets is minder waar. Face-to-facecontact, mond-tot-mondreclame en een persoonlijk telefoontje op z’n tijd doen wonderen.
Sommige werkgevers kiezen ervoor om eerst intern een vacature in te vullen, of vragen hun werknemers om aanbevelingen. Zorg er dus voor dat je regelmatig in contact staat met mensen in het vakgebied.
Tips: Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job
Dat hoeft geen betrekking te hebben op vacatures of jobs die vrijkomen, maar kan gewoon een casual moment van bijpraten zijn. Op een netwerkevent, tijdens een ondernemersmeeting of gewoon via LinkedIn. En laat subtiel maar eens vallen dat je geïnteresseerd bent in een nieuwe uitdaging.
Weet je nog, dat papiertje waarop je je volledige professionele hebben en houden in woorden moet uitdrukken? Het bestaat nog steeds en het blijft een belangrijke tool voor HR-afdelingen. Tijd, met andere woorden, om het document weer eens stevig onder de loep te nemen.
Controleer al je gegevens, vul ze aan, geef de lay-out een update en kijk kritisch naar de geschiktheid van je cv ten opzichte van de jobs waar je in de toekomst naartoe wilt werken. Denk trouwens ook aan je ‘onofficiële’ cv, op LinkedIn én op Jobat.be. Sociale media zijn bijzonder waardevol in je zichtbaarheid en vindbaarheid.
Het is niet voor de faint of heart, maar overweeg om gewoon een keer te gaan solliciteren – ook als je nog geen concrete plannen hebt. Het geeft je de kans om het proces weer eens te doorlopen, de huidige arbeidsmarkt beter te leren kennen en je sollicitatieskills aan te scherpen.
Je legt nieuwe contacten binnen het veld van jouw interesse. O, en als bonus krijg je zicht op de salarismogelijkheden en kun je je huidige verloning vergelijken met een alternatief. Heel waardevol! Of je uiteindelijk op een potentieel aanbod ingaat, is helemaal aan jou.
Lees ook: Succesvol intern solliciteren doe je zo
Bijna een op de vier professionals is bezig met upskilling, het bijschaven van vaardigheden en opleidingsachtergrond. En daar is een goede reden voor: het maakt je cv aantrekkelijker ten opzichte van dat van concurrerende sollicitanten.
Ook al zou je bij je huidige werkgever blijven, dan nog zijn aanvullende opleidingen waardevol en kunnen ze leiden tot een fijner takenpakket of een hoger salaris. Go for it!
(ZINNIG) - Bron: ZigzagHR
9 augustus 2023De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...
Niet alleen de inhoud van het cv telt, maar ook de vorm. En zeker ook de taal. Spelfouten in je cv kan je maar beter vermijden...
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Tijdens een sollicitatie mag een werkgever niet meer persoonsgegevens over jou verzamelen dan nodig. Maar wat betekent dat concreet?
"Waar zie jij jezelf over vijf jaar?" Het is een vraag die je met zekerheid mag verwachten op je sollicitatiegesprek. Maar wat is je antwoord? Wij geven enkele handige tips mee.
Taal en solliciteren: de meningen zijn verdeeld. “Het meest onredelijke is om sollicitanten af te wijzen omwille van taalfouten in een sollicitatiebrief.”
Een job zoeken brengt nieuwe energie in je leven maar je wil ook zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Daarom stelden we dit stappenplan voor je samen.
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
EY, een dienstverlenend bedrijf actief in onder meer audit, tax en consulting, is de laatste jaren een rijzende ster aan het firmament van Great Place to Work.