Hoeveel verdient een chef-kok?
Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
Horeca Vlaanderen legt de lat hoog. “Wij geven als werkgeversfederatie opleidingen aan uitbaters en aan wie als zelfstandige wil starten in de sector”, zegt Dave Danckaerts. “Een ‘café’ kan daarbij een bruine kroeg zijn, een koffiehuis, een bar, een brasserie… de opleidingen omvatten elk aspect van een café uitbaten, maar bijvoorbeeld ook marketing, storytelling en omgaan met sociale media of met negatieve recensies.”
“De dagopleidingen die we dit najaar in Gent aanbieden omvatten 7 modules. De eerste is de startersopleiding: vergunningen, uitbating, financiering, concept, communicatie, personeel … het hele pakket in een notendop.” Er hoort ook een luik over de gedragscode voor brouwerijen bij. Verrassend, maar wel een verplicht onderdeel voor café-uitbaters met een drankafnameovereenkomst bij een brouwer. “We leren je letterlijk de brouwerijcontracten te ‘lezen’, zegt Danckaerts. “Sinds 2015 bestaat er een gedragscode voor brouwers die hun contracten versoepelt. Goed voor meer vrijheid, transparantie en rechtszekerheid voor de café-uitbater tegenover de grote brouwerijen die hun eigen bieren opleggen of je bijvoorbeeld verplichten om bepaalde limonades aan te bieden via een onderaannemer.”
Een tweede module gaat over sociaal beheer voor cafés. “Een inleiding in het arbeidsrecht voor horecaondernemers. Alles over werken met vaste of flexibele krachten en jobstudenten komt aan bod”, zegt de jurist. “We bekijken ook kostprijsberekening van die contracten. Interessant als café-uitbater want je kan met een doelgroepvermindering je loonkosten naar beneden halen. Een trigger om ouderen, jongere laaggeschoolden en werknemers met een arbeidsbeperking aan de bak te helpen.” De daaropvolgende modules gaan over Bar Basics – hoe organiseer je een bar – en over prijzen, fiscaliteit, voedselveiligheid, bierschenken en ook hoe je een businessplan opstelt. Op het eind krijg je een getuigschrift.”
De Café-opleiding trekt een divers publiek. “Jonge starters en ervaren café-uitbaters, maar ook heel wat mensen uit andere beroepen die na een lange loopbaan toe zijn aan iets anders. De starters vormen dus een diverse groep: pas afgestudeerden, zij-instromers... “ Regels en opleidingen voor café-uitbaters én brouwers zorgen voor een professionalisering van de sector. “De kennis vergroot”, beaamt Danckaerts. “Bier schenken, zelfs daar begin je niet meer aan zonder enige knowhow. En ook al daalt het aantal landelijke cafés, als je weet waarmee je bezig bent is er zeker nog plaats voor nieuwe, aantrekkelijke concepten. Daar vind je altijd een publiek voor.”
De modules lopen van 16 september tot 4 november. Het traject wordt hervat in het voorjaar van 2020. Schrijf je in voor de opleidingen.
(Wieland De Hoon)
23 september 2019Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
De tropische temperaturen van de voorbije dagen lijken alvast goed nieuws voor twee West-Vlaamse jongeren: Nicolas Destoop en Jorgo Struyve.
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Tom en Steven zijn meewerkend leidinggevenden bij Groendienst Stad Gent of beter nog: “de ogen en oren van al wat er leeft in’t stad”.
Als projectingenieur automatisatie zet Sven mee zijn schouders onder de vernieuwing en uitbreiding van de technische installaties bij Colruyt Group.
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...