Wat hou je als freelancer uiteindelijk over?
Wat hou je netto over van alles wat je verdient als freelancer in een eenmanszaak? Er zijn een aantal zaken die een grote invloed hebben...
Het leven zoals het nu is? Say ciao! Vooral in het begin kost zelfstandig worden (ook in bijberoep) erg veel tijd. Je moet administratieve formaliteiten in orde brengen en je tijd grondig organiseren. Vrije tijd wordt schaarser, je hebt minder ruimte om te ontspannen en zal moeten beknibbelen in de tijd die je met je familie en vrienden kan doorbrengen. Een bijkomende vraag die je jezelf maar beter kan stellen, is of je dit fysiek wel aan kan. Als je gewone bezigheden je al uitputten, is het dan wel een goed plan om nog meer hooi op je vork te nemen?
Een nieuwe activiteit zal niet alleen voor geld IN het laatje zorgen, maar zal ook wel wat kosten met zich meebrengen. Dit is, zeker in het begin, een vrij zware investering en daar bovenop komen dan nog extra verplaatsingskosten of het ereloon van een boekhouder.
Afhankelijk van welke specialisatie je kiest, is de concurrentie ook een valkuil die regelmatig over het hoofd wordt gezien. Hoeveel anderen doen hetzelfde als wat jij wil doen? Kom je in een markt terecht waar ook voltijdse zelfstandigen aan het werk zijn? Dan zijn zij voor een klant vaak beter beschikbaar, bijvoorbeeld tijdens de kantooruren, én ze hebben misschien ook meer ervaring dan jou.
Hoe ga je aan klant geraken? En als je veel klantenaanvragen krijgt, hoe ga je zorgen dat je niet de hele tijd offertes aan het maken bent? En hoe zit het met je vraagprijs? Ben je duurder dan de zelfstandigen in hoofdberoep, dan zal het moeilijk zijn om veel opdrachten binnen te halen. Maar té goedkoop werken is ook geen optie, het haalt de perceptie van je geleverde kwaliteit naar beneden én het maakt het moeilijk genoeg te verdienen.
Iets om nooit te vergeten: breng je hoofdberoep nooit in gevaar. Het is de bron van je voornaamste inkomen, wat je heel waarschijnlijk niet zal kunnen missen. In vele gevallen moet je zelfs toestemming vragen aan je werkgever om nevenactiviteiten te doen. Is dat niet zo, dan is het vaak toch slim om het hem of haar toch te laten weten. Je wil namelijk niet dat er achteraf problemen opduiken.
De inkomsten die je vergaart van je zelfstandige activiteit worden voor de belastingen bovenop je inkomen als loontrekkende geteld. Dit betekent waarschijnlijk: een hogere belastingschijf én dus meer belastingen. Let dus goed op dat je netto genoeg overhoudt.
Voor de sociale voordelen moet je het zeker niet doen. Een zelfstandige in bijberoep geniet namelijk enkel van de aan zijn hoofdactiviteit verbonden sociale voordelen. Je betaalt dan wel sociale bijdragen door je bijberoep, maar je krijgt er geen aanvullende (pensioen)rechten door. Het kan zelfs nog erger zijn: als je door je nevenberoep meer verdient dan door je hoofdberoep, krijg je niet langer het pensioen van loontrekkende, maar dat van zelfstandige. Dit is veel minder interessant, dus hou dit zeker in de
Passie en enthousiasme over je eigen product of dienst zijn van essentieel belang. Wat daarnaast nog van groot belang is, is realisme… Niet iedereen zal even blij of happig zijn over wat je doet. Leg daarom je idee voor aan een neutraal persoon die je eerlijk advies zal geven. Een klein marktonderzoek om te zien hoe je doelpubliek reageert, is geen overbodige luxe.
Misschien schrikken al deze valkuilen je af? Dat is ook niet de bedoeling. Maar bekijk op voorhand wel alle voor- en nadelen, en weeg ze tegen elkaar af.
(mr)
4 december 2019Wat hou je netto over van alles wat je verdient als freelancer in een eenmanszaak? Er zijn een aantal zaken die een grote invloed hebben...
Van je hobby je beroep maken: wie droomt er niet van? Herman Voordeckers uit Alken is alvast op goede weg.
Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Het aantal zelfstandigen dat na hun pensioen nog actief is, lag nooit zo hoog. Dat blijkt uit van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ).
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Wil je graag je eigen bedrijfje oprichten maar ben je bang dat het je niet gaat lukken? Dan kun je misschien als zelfstandige in bijberoep starten, en dat combineren met tijdskrediet.
Rugpijn, hét kwaaltje van de 21ste eeuw. Al komt daar in de toekomst misschien verandering in, want een nieuwe AI-app zal voortaan snel kunnen ingrijpen.
Er bestaan heel wat verschillende manieren, statuten en niveaus om bij de overheid te werken. Wij geven je een kort overzicht.