Je staat er niet alleen voor bij Unilin Group
Justine Matton nam het initiatief om een 'meet and greet' op te zetten voor alle young graduates bij Unilin Group. Een groot succes, zo blijkt.
“Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Ook voor onze collega’s willen we een duurzame omgeving creëren”, vertelt Sarah Van Marcke, talent development partner bij Unilin Group. Daarbij staan veiligheid, levenslang leren én welzijn centraal. “In dat domein zetten we al in op gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Maar we wilden het luik rond mentaal welzijn en het detecteren van risico’s nog beter ondersteunen”, stelt Van Marcke.
“We maken uitdagende tijden mee en mensen zijn op zoek naar balans en veerkracht. Aangezien we een grote organisatie van meer dan achtduizend mensen zijn, kom je onvermijdelijk weleens gedrag tegen dat niet oké is. We willen daar de ogen niet voor sluiten en onze medewerkers hierover informeren en sensibiliseren, zodat ze altijd de weg vinden naar een mogelijke oplossing.”
Verhoog je vitaliteit op de werkvloer: 5 tips
Een voor iedereen toegankelijke e-learning is een eerste stap. “Het centrale idee is zorgen voor jezelf en elkaar. Een goede relatie met je leidinggevende en onder collega’s is daarin een belangrijk aspect”, stelt ze. “Fundamenteel gaat het over respect, een belangrijke pijler van onze bedrijfscultuur.”
De e-learning is ingedeeld in verschillende modules. “Er is een informatief deel met info over wat wij als organisatie belangrijk vinden en waarop we blijven inzetten. Maar we bieden ook een interactief deel met zeer concrete praktijkcases. Inhoudelijk baseren we ons op de volgende thema’s of risico’s: stress en burn-out, alcohol en drugs en ongewenst grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, intimidatie en discriminatie. Er is ook een preventief kader over de rol van vertrouwenspersonen en anonieme hulplijnen.”
Waaruit blijkt dat de e-learningmodule en inspanningen hun vruchten afwerpen? “De e-learning is een preventieve tool. Pas door teams te activeren en deze thema’s op de agenda te blijven zetten, zal het effect blijken. Maar in sommige gevallen – denk aan anonieme getuigenissen – kunnen we het ook niet te weten komen”, stelt ze.
“We bieden dit aan omdat we het nodig vinden. We willen dat mensen de weg vinden naar hulp, gelijk hoe. We zijn wel realistisch. We kunnen niet alles preventief verhelpen. We can’t help everyone, but everyone can help someone.”
Checklist: Is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Of het nu gaat over stressklachten, discriminatie of een vermoeden van alcoholmisbruik: in al deze gevallen zijn binnen de werkcontext drie rollen cruciaal.
De persoon zelf die signalen bij zichzelf erkent en durft te bespreken. Ten tweede zijn er de collega’s, die hun bezorgdheid durven uit te spreken en een klankbord of steun kunnen bieden. Ten derde is er de leidinggevende die op zijn beurt alert moet zijn voor signalen en in gesprek kan treden. Een leidinggevende staat er ook nooit alleen voor, maar kan rekenen op de HR-afdeling en zijn of haar eigen leidinggevende.
Lees ook: Iedereen zet welzijn bovenaan
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
23 maart 2022Justine Matton nam het initiatief om een 'meet and greet' op te zetten voor alle young graduates bij Unilin Group. Een groot succes, zo blijkt.
We stelden de vraag aan Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere van de Vlaamse Overheid.
Na vele jaren en talrijke salesfuncties in de beautysector tekent Laurence Maes nu de toekomst van Unilin mee uit.
Vitaliteit op de werkvloer is van essentieel belang. Want als je goed in je vel zit, presteer je beter. Maar hoe zorg je voor een vitaler leven?
Zowel Jenny Mae Vansteenlandt als Lasse Six kozen bewust voor een job bij Unilin Group om het verschil te kunnen maken op vlak van duurzaamheid.
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
De coronacrisis heeft een grote impact op ons werk en welzijn. In het postcoronatijdperk staan deze vijf basics centraal.
Zowel bedrijven – groot en klein – als individuen stippen welzijn op het werk aan als dé prioriteit. Dat blijkt uit drie recente studies in ons land.
Met 26.000 medewerkers is bpost een toegankelijke werkgever voor héél diverse profielen.