Starters
Vorige

1 van 202

Volgende
Volgend artikel:

Van student naar fiscaal controleur: FOD Financiën pakt uit met casespel

Duaal leren slaat aan in chemiesector

chemie labo
“Het is jammer dat er nog mensen zijn die er op neerkijken.” (An-Sofie Van Loocke, procesoperator BASF)
Ruim de helft meer leerlingen (65) en een recordaantal bedrijven (25) dat leerwerkplekken aanbiedt voor de opleiding duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken. In de chemiesector heeft deze nieuwe onderwijsvorm zijn meerwaarde al bewezen.

“De voorbije twee jaar hebben we op die manier al 16 studenten als procesoperator aan boord gehaald”, zegt Katrien Dingemans, manager Werkplekleren bij BASF Antwerpen. An-Sofie Van Loocke (19) is een van hen. Zij ging op 1 september aan de slag.

Het principe is eenvoudig: een praktijkgerichte opleiding die leren op school combineert met leren op de werkvloer. BASF Antwerpen was in 2016 een van de eersten om mee de kar te trekken. “We vonden het interessant om uit te zoeken of dit een meerwaarde zou kunnen bieden in de voortdurende zoektocht naar proces-operatoren. Het eerste jaar boden we negen leerlingen een leerwerkplek aan, van wie er zeven effectief bij ons aan de slag zijn gegaan. Van de elf leerlingen vorig jaar zijn er intussen negen bij ons gestart. Voor dit schooljaar trekken we het aantal op tot veertien leerwerkplekken. We kunnen deze missie dus zeker al geslaagd noemen”, vertelt Katrien Dingemans.

Het praktische luik was wat An-Sofie over de streep trok. “Ik was oorspronkelijk van plan om een bacheloropleiding te volgen. Maar omdat er in het duaal leren meer praktijk aan bod komt, besloot ik in Don Bosco Haacht voor de Se-n-Se-richting Chemische Procestechnieken te kiezen. Een keuze waar ik totaal geen spijt van heb. Op deze manier heb ik pas echt kunnen ervaren of dit werk mij zou liggen of niet. In het begin is het logisch dat je de kleinere routinetaken moet doen, maar we kregen ruimschoots de kans om gaandeweg te ontdekken en bij te leren. Bij complexere jobs mochten we meelopen met een ervaren collega om met onze ogen te leren en daarna onder toezicht zelf te proberen. Ook op vlak van het shiftensysteem was het een goede test om te zien of het je ligt, want je draait volwaardig mee in het ploegensysteem”, getuigt ze.

Kansen

“We hopen dat nog meer jongeren en ouders de waarde en kansen ervan inzien. Dat ze ervan overtuigd zijn dat de duale leerweg evenwaardig is aan het voltijds secundair onderwijs en een gelijkwaardig diploma oplevert”, zegt Katrien Dingemans. “Want het is jammer dat er mensen zijn die er nog altijd op neerkijken”, beaamt An-Sofie. Veel mensen hebben bovendien een verkeerd beeld van processing. Dat kon ik ook ervaren in mijn omgeving. Vaak krijg je de reactie 'is dat dan de hele dag bandwerk'. Terwijl het een boeiende job is die veel ruimer is.”

“Als bedrijf is dit weliswaar een tijdintensief gebeuren, want er gaat veel aandacht naar begeleiding en dat begint bij het zoeken en vinden van geschikte en enthousiaste mentors. Maar je ziet dat het loont. Met dit systeem trek je enthousiaste en gemotiveerde leerlingen aan. Het is een intensieve opleiding die veel inspanningen vraagt, maar het feit dat ze de theorie in de praktijk kunnen zien en toepassen, is een belangrijke motivator. Sommigen die voor deze richting kiezen, zijn misschien schoolmoe, maar niet leermoe”, stelt Katrien Dingemans.

Dat blijkt ook uit het feit dat steeds meer bedrijven erin geloven. Voor de eerste keer is er met Trinseo Terneuzen zelfs een onderneming uit Nederland die mee in het project stapt. Met Don Bosco Hoboken heeft ook een nieuwe school zich bij het project aangesloten. De andere participerende scholen zijn Don Bosco Haacht, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas en Technisch Heilig Hart Instituut Tessenderlo. “De sector pleit voor nog meer duaal leren, want het aantal vacatures voor procesoperator ligt vier keer hoger dan het aantal leerlingen dat voor deze opleiding kiest”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

(br) 

12 september 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook