Stageplaats
Vorige

1 van 54

Volgende
Volgend artikel:

Iedereen aan het werk: de kracht van werkplekleren

Duaal leren is de toekomst van de bouw

duaal leren bouw
Leren op de schoolbanken combineren met werk in een bestaand bouwbedrijf: dat is duaal leren. Maar breekt die aanpak ook echt door in de bouwsector?

Voordelen genoeg bij duaal leren. “Leerlingen leren de kneepjes van het vak in een realistische werkomgeving, met de meest recente machines en technieken”, stelt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Volgens hem zien werkgevers leerlingen uit het duale systeem ook liever komen. “Ze hebben de leerlingen aan het werk gezien en weten welk vlees ze in de kuip hebben. Het gebeurt heel vaak dat de leerling na zijn opleiding in het bedrijf mag blijven.”

Lees ook: De tweede adem van duaal leren

Veel voordelen

De scholen zelf hebben, volgens hem, eveneens baat bij duaal leren. “Zij moeten niet langer zelf investeren in de meest actuele infrastructuur. Zo komen er extra middelen vrij en kunnen ze de kosten voor de ouders drukken.”

Jammer genoeg beschouwen velen duaal leren, volgens hem, nog als laatste keuze. “Terwijl het zoveel meer kan en moet zijn. In het buitenland trekken leerlingen uit het duaal systeem zelfs naar de universiteit. Het wordt tijd dat het duale systeem de nodige opwaardering krijgt.”

Ontdek: Nooit eerder vond je als schoolverlater zo makkelijk een job

100% duaal

Bovendien is het systeem, volgens Waeytens, qua opleiding ook beter dan andere systemen. “De leerlingen die in een duaal traject stappen hebben een enorme voorsprong op hun collega’s die een voltijds leertraject met stage volgen.”

Komt het systeem vandaag dan wel volop tot zijn recht? “Het aantal leerlingen in het duaal onderwijssysteem stijgt wel. Daar zijn we blij mee. En ook meer bouwopleidingen krijgen een poot in het duale systeem. Ook dat juichen we natuurlijk toe”, aldus de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “We willen het duaal leren uitbreiden met richtingen die aansluiten bij de marktvraag.”

Gezocht: Scholieren voor studie in bouwonderwijs

Alleen moeten er volgens Waeytens keuzes worden gemaakt. “Wat we niet begrijpen is dat vandaag het duaal leren en het voltijdse leertraject met stage naast elkaar blijven bestaan. Een tweesporenbeleid kent alleen maar nadelen of verliezers. Om het duaal systeem echt op te waarderen tot een gelijkwaardige onderwijsvorm, moeten we voluit kiezen voor een 100 procent duaal systeem in de bouw.”

Check: In de bouwsector kan je als student meer verdienen

(wv)

29 september 2023
Anderen bekeken ook