Ontspanning
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Verlofdagen over? Plan je vakantie snel

Drukke werkweek? Meditatie helpt

meditatie in de natuur
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen. Het klinkt voor heel wat mensen vaak wat hol, maar de effecten zijn wetenschappelijk bewezen. Bovendien is het ideaal te combineren met thuiswerk.

Dat multitasken meer schadelijke effecten dan positieve resultaten oplevert, weten we intussen bijna allemaal. Het switchen van de ene taak naar de andere, maakt ons mentaal moe. En dat levert dan weer stress op. De oplossing? Tussendoor kortstondig mediteren!

Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie (en ook yoga) de celvernieuwing in je lichaam bevordert. Net daarom zijn er steeds meer bedrijven die hun medewerkers stimuleren om op de werkvloer te mediteren. Maar… er is natuurlijk wel een drempel om dat op het werk zelf te doen. Het goede nieuws? Het kan ook elders.

No-nonsense

Werk je (af en toe) van thuis uit? Dan is dat de uitgelezen kans om met meditatie te starten. Een goede leidraad is ‘Het no-nonsense meditatieboek’ van prof. dr. Steven Laureys. De neuroloog van UZ Luik en ‘topdokter’ legt hierin haarfijn uit wat meditatie is en welk effect het op je lichaam heeft.

Theorie en praktijk

In zijn boek wisselt prof. dr. Laureys theorie af met praktische, laagdrempelige oefeningen. Zo vraagt hij je om eens heel bewust een stukje van je favoriete chocolade te eten. Door ernaar te kijken, eraan te ruiken en met mondjesmaat te proeven, zal je de lekkernij meer waarderen. Probeer het zelf eens uit!

Definitie

Voorts legt de arts ook heel helder uit wat mediteren is. Dat doet hij door eerst te zeggen wat het niet is. Meditatie is niet hetzelfde als aan niets denken of zweven, het is geen religie of een opgelegd nummertje. Het heeft niets te maken met sektes of goeroes, maar tegelijkertijd is het ook geen ver-van-mijn-bed-show.

Wat het dan wel is? Een soort sport voor je hersenen. Het is aandacht besteden en inzicht krijgen in de werking, de ontwikkeling en de gezondheid van je brein en bewustzijn. Onder andere door ademhalingsoefeningen. Het resultaat: een beter algemeen gevoel van psychologisch welzijn en geluk. Het werkt bovendien zowel preventief als therapeutisch. En iedereen kan het. Al past niet elke soort meditatie bij elke persoon.

Tot rust komen in de natuur is ook mediteren

Mediteren op het werk

Uit diverse studies blijkt dat meditatie kan zorgen voor minder stresssymptomen en een betere concentratie. Sterker nog, wie mediteert vertoont verbetering in zijn of haar welzijn, relaties en prestaties. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit, zegt dat we steeds meer onder druk staan op de werkvloer. En dat het alleen maar een positief effect heeft als je werknemers kan leren meer stil te staan bij wat ze denken en voelen. Ze haalt eveneens aan dat je wel goed moet uitkijken wie de meditatiecursussen geeft.

Prof. dr. Laureys raadt in zijn boek aan om tussen twee taken door even rustig te wandelen. En alle taken met aandacht één voor één af te werken in plaats van te multitasken.

Enkele voorbeelden

Dat heel wat succesvolle bedrijfsleiders vaak mediteren is oud nieuws. Jeff Weiner, CEO van LinkedIn, beweert dat het hem helpt om zijn strategie uit te stippelen en langetermijndoelen te bepalen. Jack Dorsey, de baas van Twitter, gaat regelmatig op stilteretraite omdat hij daarna coherenter kan nadenken en creatiever is. En Karen May, de vicepresident van Google, ademt net voor elke meeting één keer heel bewust diep in. Dat klinkt misschien banaal maar het heeft sowieso een kalmerend effect op je geest en brein tot gevolg.

(em) - ‘Het no-nonsense meditatieboek’, Steven Laureys, Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, ISBN: 9789089316394. Richtprijs: € 22,99 euro.

24 juni 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook