Middagpauze: alles behalve boterhammen voor het pc-scherm
Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein ook af en toe rust of afwisseling gunnen...
Een boeiende job met heel wat uitdagingen, een uitgebreid sociaal leven en een perfecte Instagrammable relatie met je partner en gezin… voor heel wat mensen ligt de lat en de druk erg hoog. Té hoog soms. Een eindeloze rush zonder rustpauzes kan op termijn zorgen voor rusteloosheid, uitstelgedrag, ongezonde stress, angst en depressie.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
Wanneer je last hebt van FOMO, bedenk dan dat het leven kort is en dat YOLO. Het leven hoeft geen hardloopwedstrijd te zijn, een aangename jogging is minstens even boeiend en spannend. Daarom is het belangrijk om de dagelijkse rush wat te temperen en af en toe een kleine (mentale) rustpauze in te lassen: het zal je gezondheid en je werk-privébalans alleen maar beter maken.
Lees ook: Meer pauzes maken je productiever
Deze kleine me-time momentjes kunnen je hierbij helpen.
Haast en spoed verteert niet goed. Vlug je lunch binnenschrokken is zonde van de maaltijd: neem je tijd om de verschillende smaken te proeven en geniet intuïtief van je lunchpauze. Neem een gezonde portie en vermijd dat je door afleiding (blijven werken tijdens het eten, gsm, …) meer eet dan je in feite nodig hebt.
De boog kan niet altijd gespannen staan. Door iets leuks te bedenken dat je - alleen of samen met je vrienden of gezin - zonder enige druk kan uitvoeren, heb je weer ontspannende vooruitzichten. Dit geeft je een goed en positief gevoel.
Wie weet kun je wat vrienden uitnodigen voor een gezellige pizza-avond bij je thuis of kun je een verrassing organiseren voor je partner of kinderen? Misschien verwen je jezelf wel met een leuk boek of een ontspannende hot stone massage?
Tip tegen stress: vier het weekend al op woensdag
Doe elke dag een miniprojectje waarvan je achteraf blij bent dat je het gedaan hebt. Of het nu de kamer stofzuigen, een kast opruimen of onkruid wieden is… door deze projectjes effectief uit te voeren, voel je je waardevol, trots en positief.
Doorbreek de dagelijkse routine en doe eens iets nieuws. Nieuwe ervaringen en indrukken zorgen voor afwisseling en geven je energie. Probeer eens een nieuw ochtend- of avondritueel, bak een brood of spreek onbekende mensen aan en geniet van de luchtige small talk. Deze kleine veranderingen doorbreken je vaste routine en de eindeloze rush, en brengen je terug in contact met jezelf.
Extra: 10 tips voor meer energie in je werk en privé
(fd)
1 oktober 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein ook af en toe rust of afwisseling gunnen...
Zich goed voelen kan lichamelijk via beweging, maar ook mentale fitheid is ontzettend belangrijk. Daarom: 4 tips om yoga te integreren op je (thuis)werkplek.
Nood aan ontspanning? Daar is helaas niet altijd tijd voor. Toch zijn deze relaxmomenten cruciaal, tijd of niet. Rek er minstens 5 minuten voor uit...
Hoe is het met jouw work-life-balance gesteld? Is deze in evenwicht? Of helt de weegschaal (teveel?) over naar werken? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn.
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten ...
“Nee, ik heb er geen burn-out voor moeten krijgen. Zelfs geen ‘bijna-burn-out’. Het moederschap heeft voor de klik gezorgd”, vertelt Erika Van Tielen.