Workaholics
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Druk, druk, druk? Dan ben je niet goed bezig!

Wie dacht dat weinig slapen en veel uren kloppen, de sleutels tot succes zijn, heeft het serieus mis. Hard werken op enkele kortere momenten, dàt maakt het verschil.
#

Vaak wordt verondersteld dat topondernemers en –werknemers tot een beter resultaat komen doordat ze meer uren werken dan 'doorsnee'-mensen die wat meer van het leven genieten.

Evenveel uren werken

Maar dat blijkt een fabeltje. Een studie bekeek waarom sommige violisten de absolute wereldtop bereiken en andere niet. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat zowel de beste als de doorsnee-violisten wekelijks evenveel uren met hun passie bezig waren (50 uur).

Maar het verschil tussen beide groepen lag in de manier waarop ze deze tijd doorbrachten. De topviolisten spendeerden driemaal meer uren aan verplichte oefeningen: het onaangename en methodische werk dat nodig is om je spel te verbeteren. De beste violisten stelden telkens duidelijke doelen voorop bij hun oefensessies.

Een uur langer slapen

Maar er is meer. Niet enkel legden de beste violisten zichzelf lange rustpauzes op, ze kanaliseerden hun energie in twee welbepaalde pieken tijdens de dag: een 's ochtends en een andere in de namiddag. Hoe beter de violist, hoe meer uitgesproken die pieken bleken te zijn.

En er is nog iets: de betere violisten sliepen gemiddeld één uur langer dan de doorsnee-kandidaten.

Een werkweek van 4 uur

De resultaten komen overeen met de theorie die Timothy Ferriss in zijn bestseller 'The 4-Hour Workweek' verdedigt. Volgens hem geldt in ons professioneel leven de 80/20-regel: 80% van de resultaten wordt bereikt tijdens 20% van de werktijd.

Vraag Timothy Ferriss wat hij doet, en de kans is groot dat hij antwoordt: 'Skiën in de Andes', 'Duiken in Panama' of 'Tangodansen in Buenos Aires'. Tim Ferriss bestuurde vijf jaar lang de geheimen van de nieuwe rijken: een snel groeiende elite die volgens de auteur het achterhaalde idee van 'eerst werken, dan leven' heeft ingeruild voor een luxueus leven in het hier en nu. Niet geld stelt je daartoe in staat volgens hem, maar de nieuwe economische grootheden tijd en mobiliteit.

Sneller stoppen met werken

Uit een ander onderzoek blijkt dat succesvolle mensen 's avonds vroeger stoppen met werken omdat ze erin slagen tijdens de dag hun energie te kanaliseren in een paar kortere tijdspannes. Ze nemen evenmin altijd de telefoon op, zeker niet wanneer ze productief zijn, en ze laten zich niet voortdurend afleiden door e-mails. Dat blijkt uit een studie van K. Anders Ericcson, verschenen in Psychological Review.

De sleutel tot excellentie blijkt dus: focussen.

(mr) – Bron: express.be 

24 november 2011
Anderen bekeken ook