Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Droom gerust de hele dag lang

"Wat veel mensen niet weten, is dat onze hersens op volle toeren werken als we dagdromen"
'Impossible things don’t know they are impossible.' Een uitspraak van meesterfantast Walt Disney. Zelf weten we maar al te goed wanneer iets niet mogelijk is, tenzij we aan het dromen zijn. In een diepe slaap, of overdag, terwijl we uit verveling naar buiten staren en onze fantasie het even overneemt.
dagdromen
"Wat veel mensen niet weten, is dat onze hersens op volle toeren werken als we dagdromen"

Dan kan plots alles en verbeelden we ons de gekste dingen. Handig, want wie iets nieuws wil creëren, kan dat niet zonder zich in te beelden hoe dat eruit zou zien. Toen schaakgrootheid Gary Kasparov op 23 oktober 1989 de vernuftigste schaakcomputer ter wereld schaakmat zette, was dat enkel en alleen te wijten aan zijn verbeeldingskracht, verklaarde hij achteraf. En daar had de computer geen kaas van gegeten. Zo’n machine kan misschien wel razendsnel rekenen en doen alsof hij denkt, creatief zijn is nog iets anders.

Veel goede ideeën kwamen tot stand in de verbeelding van uitvinders, wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en tal van anderen. Allemaal lieten ze af en toe hun fantasie de vrije loop om verder te komen. Albert Einstein zei ooit dat hij meer heeft gehad aan zijn talent om zich dingen in te beelden dan aan zijn vermogen om kennis op te nemen. Toen hij zijn relativiteitstheorie ontwikkelde, deed hij dat niet in een labo, maar in zijn hoofd. Hij beeldde zich in dat hij op een lichtstraal zat en stelde zich de reis voor die hij zou ondernemen.

Kleine Einsteins

In het dagelijkse leven zijn we allemaal kleine Einsteins. We gebruiken onze verbeelding tijdens het koken en bij het vertellen van een verhaal, net zo goed als bij het maken van een ontwerp of het starten van een eigen zaak.

Een goede manier om je verbeelding te stimuleren, is je gedachten laten afdwalen. Iedereen staart wel eens uit het raam, mijmert weg en laat zijn brein ronddwalen. Dat heet dagdromen en kan je net zo goed overkomen terwijl je niets te doen hebt als tijdens een vergadering.

Op volle kracht

Wat veel mensen niet weten, is dat onze hersens op volle toeren werken als we dagdromen. Een vaststelling die brandhout maakt van het cliché dat dagdromers nietsnutten zijn.

In tegenstelling tot een computer gaan onze hersenen dus niet in slaapstand als je ze even niet gebruikt. Het rustende brein kan je vergelijken met een auto die urenlang staat warm te draaien, wachtend tot iemand het gaspedaal indrukt.

De reden waarom dagdromen goed is voor de creativiteit, is dat het vaak over onrealistische gedachten gaat. In je dromen kan je een held zijn of de baarlijke duivel. Veel praktisch nut heeft dat allemaal niet, maar het voedt wel je verbeeldingskracht.

(wv) - Illustratie: (jvc)

Gebaseerd op ‘Lenig Denken, technieken voor creatieve denkkracht’ van Rineke Rust, Sigrid Van Iersel en Marenthe de Bethune. Uitgegeven bij Van Duuren Management.
 

31 januari 2011
Anderen bekeken ook