Werknemers niet bereid hun job te redden
Een op drie werknemers vreest om zijn job te verliezen door de economische crisis. Slechts een minderheid is bereid zelf iets te doen om een eventueel ontslag te vermijden.
Eind 2008 vreesde 27 procent van de actieve Vlamingen voor zijn baan. Een jaar later blijken dat er, op basis van hetzelfde onderzoek, iets meer te zijn (29%). Ondanks de hoopgevende economische barometers van de voorbije weken, meent zes op tien dat de economische vooruitzichten sinds eind 2008 verslechterd zijn of het status quo niet overschrijden.
Meer dan zestig procent van de werknemers denkt dat de meeste bedrijven het komende jaar nog personeel zullen ontslaan. Slechts een kwart gelooft dat dit ook op zijn eigen werkgever van toepassing is. Andere verwachte besparingsmaatregelen zijn langere werkdagen, lagere lonen voor starters en meer tijdelijke contracten.
Wie nu werk zoekt, is bereid tot zo’n toegevingen. Een derde zegt het niet erg te vinden om langere dagen te kloppen, minder extralegale voordelen te krijgen en in het weekend te werken. Beknibbelen op het loon kan maar voor 15 procent door de beugel.
Werknemers van media- en communicatiebedrijven zijn het meest onzeker over hun toekomst. De helft acht de kans reëel dat hij volgend jaar zijn baan verliest. Vreemd genoeg staat diezelfde sector wel op de vierde stek als werknemers gevraagd worden naar welke branche hun voorkeur gaat als ze van job zouden veranderen.
Voor energie, milieu en zorg geldt het omgekeerde. De Vlaming bestempelt deze sectoren als werkzeker, maar geeft ze geen plaats in de top tien van zijn favoriete werkplekken. Bovenaan die lijst staan administratieve jobs en de overheidssector overigens zij aan zij.
> Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek. (pdf)
3 december 2009Een op drie werknemers vreest om zijn job te verliezen door de economische crisis. Slechts een minderheid is bereid zelf iets te doen om een eventueel ontslag te vermijden.
Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
Ik ben pas ontslagen, en ik zit echt zeer diep. Ik solliciteer wel, maar sleep me van gesprek naar gesprek. Hoe draai ik de knop om?
Een welzijnsbeleid opstellen en uitrollen en elke medewerker erbij betrekken: dat is het opzet van stad Harelbeke.
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Wat moet je doen als je gelogen hebt over je ervaring of opleiding op je cv? Jobat geeft je 3 manieren om je te redden tijdens een sollicitatiegesprek.
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!
Vincent en Bjorn vertellen over de digitale innovatie in het Belgische notariaat.