De 7 vereisten voor een optimale flexwerkplek
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je flexwerkplek zowel fijn als productief is?
Een werkgever vraagt veel flexibiliteit van zijn mensen. In de juiste arbeidsverhoudingen verwacht een werknemer op zijn beurt enige flexibiliteit van zijn baas. Zeker nu de zoektocht naar goede vakmensen geen sinecure is, moet een werkgever inspanningen doen om de work-life balance van zijn medewerkers onder controle te kunnen houden. Maar hoe ver mogen beide partijen gaan in hun eisen? In het geval van Zaboe: heel ver. Zaakvoerder Toon Craenen legt uit: “Jeroen kwam me vertellen over een opportuniteit die zich aandiende. Een kennis van hem uit Spanje zou voor drie maanden naar België komen, waardoor het appartement in Spanje in die periode leeg kwam te staan. Jeroen polste of hij eventeel die drie maanden onder de zon mocht doorbrengen, wel te verstaan tijdens de werkuren..."
De zaakvoerder van Zaboe zag er geen graten in en zette het licht op groen. "De job van Jeroen als copywriter is in feite perfect vanop afstand uit te voeren", legt Toon Craenen uit. "We konden contact houden via Facetime, e-mail en Skype voor briefings en feedback. Dat werkte heel goed."
Er zit wel een filosofie achter het inwilligen van het niet-alledaagse verzoek. "Bij Zaboe vinden we het belangrijk dat onze medewerkers zich goed voelen in hun vel", aldus de zaakvoerder. "Want het is pas als ze gelukkig zijn in hun leven, dat ze ook gelukkig kunnen zijn in hun job. Wij hebben hier geen nine-to-five functies. Je kan niet creatief zijn op commando. We houden dus al van in het begin een soepel werkregime aan."
Het Spaanse experiment werd een succes. "Die drie maanden hebben Jeroen echt goed gedaan en hij heeft topwerk afgeleverd in die periode. Het bewijst nog maar eens dat sommige mensen, en zeker creatievelingen, soms nood hebben aan een plaats voor zichzelf, waar ze kunnen nadenken en reflecteren. Recente studies tonen trouwens aan dat een landschapskantoor niet voor iedereen werkt.”
Jeroen Evens zelf bevestigt de bevindingen van zijn baas: “Ik ben iemand die graag reist en nieuwe ervaringen beleeft. Ik zit niet graag geprangd in vaste structuren. In Spanje verbleef ik op een prachtig, rustig eiland, waar ik goed kon werken én ook heel veel mensen ontmoet heb. Die nieuwe ervaringen en impulsen hebben mijn creativiteit gestimuleerd. Ook het feit dat ik daar in de zon kon zitten in plaats van hier onder dat droevige wolkendek in de miezerige regen, heeft daar aan bijgedragen. Voor mij was het alleszins een positieve ervaring die voor herhaling vatbaar is.”
(kme) / Foto: HBvL
16 april 2018Steeds meer bedrijven laten hun werknemers kiezen waar en wanneer ze werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je flexwerkplek zowel fijn als productief is?
Steeds meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna 100 per dag. Waarom?
In 2006 besloot Matt Kepnes na een trip naar Thailand zijn leven om te gooien. Hij startte een reisblog, waarmee hij maandelijks zo’n 7.200 euro verdient!
Zin om in het buitenland te gaan werken? Dan is het interessant om na te gaan waar je de beste kansen krijgt en waar je het meest kan verdienen.
Een lange reis achter de rug of voor de boeg maar bang dat je waarde op de arbeidsmarkt hierdoor daalt? Volg deze tips en maak van je reis een troef!
Flexibel werken toestaan is de beste manier om de dagelijkse productiviteit van werknemers te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Ortus.
Let op! Vanaf 1 juli 2023 gaan fiscale wijzigingen voor het rijden met een bedrijfswagen. Lees er alles over.
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?