10 ultieme tips voor de perfecte eerste indruk
Een eerste indruk kun je maar één keer maken, daarom zorg je er best voor dat jouw eerste indruk meteen een positief gevoel nalaat. Deze 10 tips helpen je hierbij.
Het is in principe de verantwoordelijkheid van de werkgever om werkkledij gratis ter beschikking te stellen aan zijn werknemers. Werkkledij is bedoeld om te voorkomen dat werknemers zich vuil maken tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden of taken. Voorbeelden zijn: een overall, een schort en een set bestaande uit een broek, een t-shirt en een jas. Een pak en das worden echter niet als werkkleding beschouwd: ze kunnen immers ook perfect privé gedragen worden.
Ontdek: Kan de werkgever jou een dresscode opleggen?
Ook al worden pak en das niet als werkkledij beschouwd, toch kan je steeds aan je werkgever vragen om tussen te komen in de kosten. Je werkgever kan dit echter zonder problemen weigeren. Is hij toch bereid om een tussenkomst te verlenen, dan is de strijd nog niet gestreden.
Deze tussenkomst zal door de RSZ en door de fiscus in principe immers als loon beschouwd worden, met alle gevolgen van dien. Stel dat je als werknemer 200 euro kledijvergoeding krijgt. Dan zal er 13,07 procent van dat bedrag naar de RSZ gaan en ongeveer 50 procent naar de fiscus (belastingtarief aanslagjaar 2024 voor een jaarlijks belastbaar inkomen van meer dan 46.440 euro). Van de 200 euro houd je dus ongeveer 90 euro over voor jouw nieuw pak. Beter dan niks, maar toch niet veel.
Lees ook: Hoeveel bedraagt de RSZ?
De werkgever zou eventueel kunnen proberen om de kledijvergoeding als kosten eigen aan de werkgever te kwalificeren. Maar daarvoor zijn de voorwaarden zeer streng en het is dan ook aan te raden om hierover een voorafgaand akkoord met de fiscale administratie te sluiten.
Let bovendien op. Het is niet omdat de fiscus de kosten eigen aan de werkgever aanvaardt, dat de RSZ deze vergoeding ook als een terugbetaling van de kosten eigen aan de werkgever zal accepteren. Een fiscaal akkoord bindt de RSZ immers niet.
Extra: Wat is een forfaitaire onkostenvergoeding?
(lm) - Bronnen: FOD Financiën / Group S
23 december 2023Een eerste indruk kun je maar één keer maken, daarom zorg je er best voor dat jouw eerste indruk meteen een positief gevoel nalaat. Deze 10 tips helpen je hierbij.
Elke werknemerkledij heeft zo zijn eigen kleur die hem het beste gaat. Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen vaak vermijden dat in een opwelling gekochte felle bloesjes in de kast moeten blijven hangen.
Geen zin om je elke dag uit te dossen om naar het werk te gaan? Wel, je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor de casual look. Maar hoe ver mag je daarin gaan?
Als werknemer kun je maar best verzorgd en netjes voor de dag komen. Maar kan je werkgever jou verplichten om een dresscode te volgen?
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Er zijn tal van extralegale voordelen die fiscaal heel interessant zijn voor werknemer én werkgever, maar die vaak over het hoofd gezien worden.
Of je dat nu wilt of niet: je kledij is op kantoor een van de eerste zaken waar jij op beoordeeld wordt. “Kleed je voor de job die je wilt, niet voor de job die je hebt.”
“Aan welke criteria moeten forfaitaire kostenvergoedingen beantwoorden om fiscaal en sociaalrechtelijk aanvaardbaar te zijn?” Ziehier het antwoord...