Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Dreigend ontslag: dit zijn de signalen en zo ga je daarmee om

Hoe kun je het best reageren op signalen van een dreigend ontslag? Volg het advies van coach Carien Karsten: 'Handel meteen, en wacht niet op een vertrekregeling.'
#

Carla was meer dan tien jaar project manager bij een multinational. Ze verwachtte door haar goede prestaties ooit de directeur te kunnen opvolgen. Maar niets was minder waar. Tijdens een gesprek met haar oversten kreeg ze te horen dat het leek alsof ze haar motivatie kwijt was. Niet lang daarna kreeg ze een instorting en meldde ze zich ziek. En hoewel ze dat totaal niet verwacht had, werd ze een tijdje daarna ontslagen.

Zoals je merkt: er hoeft niet zo nodig een aangekondigde reorganisatie van je bedrijf te zijn om ontslagen te worden. Het bedrijf kan ook kiezen voor een gewijzigde koers, waar jij misschien niet in past. En in het ergste geval kom je de reden van je ontslag misschien zelfs nooit te weten...

Signalen van ontslag

Wees om deze reden alert op de signalen die een voorbode kunnen zijn van ontslag, en reageer er passend op.

Deze signalen kunnen zijn:

  • In korte tijd is de relatie met je baas bekoeld. Je wordt terechtgewezen voor dingen die je niet in de hand hebt.
  • Je oversten willen verjongen of een nieuwe doelgroep aanspreken.
  • Je oversten nodigen je uit voor een functioneringsgesprek "Hoe kan jij van meerwaarde zijn voor je bedrijf?"
  • Je baas zit, terwijl je met hem praat, op zijn smartphone te tokkelen.
  • Afspraken worden verzet naar data of uren waarop jij je niet kan vrijmaken.

Hoe reageren?

Als je één of meerdere van de bovenstaande signalen opmerkt, ga dan meteen op zoek naar een andere job en wacht niet op een vertrekregeling. Vergeet niet dat je het meeste kans maakt op een nieuwe job wanneer je nog in dienst bent.

Ga nooit de confrontatie aan met je baas als je je onrecht voelt aangedaan. Probeer daarentegen om meteen de draad terug op te nemen en aan het werk te gaan. Zoek van daaruit een nieuwe job.

Carla deed het net zo. Ze liet zich niet in een slachtofferrol duwen en ging anders naar haar werk kijken. Dit gaf haar de energie die ze nodig had om een nieuwe job te vinden die perfect combineerbaar was met haar privéleven. Nog meer: haar vorige werkgever kreeg plots spijt dat hij Carla ontslagen had, en bood haar een nieuwe functie aan. Maar daarvoor was het reeds te laat.

(jn) - Bron: www.intermediair.nl 

6 juni 2012
Anderen bekeken ook