Lunch overslaan kost bakken geld
Werknemers die de lunch overslaan, zijn niet alleen ongezond bezig, hun arbeidsethos kost het bedrijfsleven ook nog eens bakken met geld. Smakelijk?!
“In principe wordt een middagpauze niet meegeteld als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden uitbetaald. Enkel de tijd die het personeel ter beschikking staat van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd”, legt Almeida uit.
Uitzonderlijk kan de middagpauze wél bij de arbeidsduur worden meegeteld indien de werknemer beschikbaar moet zijn om bijvoorbeeld onvoorziene oproepen te beantwoorden.
“Maar”, benadrukt Almeida, “een pauze nemen is wettelijk verplicht van zodra er meer dan zes uur is gewerkt. Je middagpauze overslaan en doorwerken, mag in principe dus niet!”
Almeida: “Wat overuren betreft, zijn de gewone principes van toepassing. Indien de werkgever nooit een opmerking maakt over het feit dat tijdens de middaguren wordt doorgewerkt, bestaat er een risico dat hij deze overuren zal moeten uitbetalen en inhaalrust zal moeten toekennen. De werkgever aanvaardt het presteren van overuren op die manier immers stilzwijgend.”
Heel vaak staat in het arbeidsreglement echter beschreven dat het verboden is overuren te presteren zonder voorafgaand akkoord van de werkgever, ook niet dus tijdens de middagpauze.
Wie systematisch doorwerkt tijdens zijn of haar middagpauze kan hierop gewezen worden en zelfs een verwittigingsbrief krijgen van zijn werkgever.
Moet er een refter zijn in het bedrijf? En wat met werknemers die gewoon achter hun computer eten?
Almeida: “De werkgever is in principe verplicht een refter te voorzien die afgescheiden is van de arbeidsplaats. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden, als het preventiecomité zijn akkoord daartoe geeft, hoeft er geen aparte refter te zijn.”
De werkgever mag wél toelaten dat werknemers die tewerkgesteld worden in eenzelfde kantoorruimte daar de maaltijd gebruiken, voor zover de hygiëne steeds gewaarborgd is en de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en het preventiecomité voorafgaand hun akkoord hebben gegeven. In kleine bedrijven kan het inderdaad zo zijn dat er bijvoorbeeld een aparte eettafel is in dezelfde ruimte als de bureaus.
“Maar gelet op het feit dat de hygiëne steeds gewaarborgd moet zijn, is het moeilijk in te denken dat een preventieadviseur of preventiecomité een akkoord zou geven dat de werknemers toelaat achter hun computer te eten”, besluit Almeida.
(esa/kv) - Met dank aan Partena-HDP.
22 oktober 2013Werknemers die de lunch overslaan, zijn niet alleen ongezond bezig, hun arbeidsethos kost het bedrijfsleven ook nog eens bakken met geld. Smakelijk?!
Onderzoek toont aan dat geen tijd nemen voor je lunch niet alleen de kans op een burn-out verhoogt, maar ook je productiviteit verlaagt.
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?
2023 werd uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden omdat het beschikken over de juiste skills zéér belangrijk is.
Te lang te veel te doen hebben, veroorzaakt sleurstress. Gelukkig hoeven we dat niet machteloos te ondergaan: we kunnen er zelf heel wat aan doen.
Jobkandidaten aarzelen vaak om te onderhandelen over een jobaanbod of loonvoorstel. Twee zaken spelen hier een rol...
Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.