Burn-in kost bedrijf 2x meer dan burn-out
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
Na de burn-out is de bore-out het volgende taboe dat geleidelijk aan wordt doorbroken. Waar de eerste stoornis vooral een gevolg is van een overvloed aan hooi op de werkvork, komt de tweede door een gebrek daaraan. Of door de routine die er in is geslopen. Net zo min als je wil toegeven dat je de hoeveelheid niet aankunt, is het 'not done' om bij de baas te gaan klagen dat je je verveelt.
"De symptomen van burn-out en bore-out zijn vaak dezelfde", weet Hendrika Vanstraelen, loopbaanbegeleider van Versterkt, een gespecialiseerd hr-bureau uit Hasselt. "Je bent moe, futloos, prikkelbaar en loopt over van de frustraties naar je collega's en je leidinggevende. Je gaat je eigen capaciteiten in vraag stellen. Doordat je geen successen boekt, stuikt je zelfbeeld in elkaar. En misschien nog ergste: je weet niet van waar het komt of hoe je het moet oplossen."
Specifiek voor mensen met bore-out, is dat ze zich op het werk bezighouden met privézaken, de online krant gaan lezen, computerspelletjes spelen, discussies gaan voeren op sociale media, enzovoort. Ze doen alsof ze het druk hebben en schuiven nog meer werk door naar collega's. Zo komen ze in een negatieve spiraal terecht.
De enige manier om bore-out te doorbreken is erkennen dat je een probleem hebt en bereid zijn om een oplossing te zoeken. "Vaak durven mensen geen verandering in gang zetten omdat ze bang zijn om hun 'gouden kooi' te verliezen", zegt Hendrika Vanstraelen. "Ze genieten van vele voordelen en worden niet berispt om passief hun 'uren te komen kloppen.' Dat geeft geen voldoening, maar het is wel comfortabel. In de ambtenarij komt dat regelmatig voor, zoals in het onderwijs."
Een eerste stap naar een switch is een grondig zelfonderzoek. "Je moet gaan zoeken naar de essentie van jezelf. Als het ware de ajuin van je persoonlijkheid helemaal tot de kern afpellen. Aan de hand van diepgaande gesprekken en oefeningen ontdek je wat je echte kwaliteiten zijn, hoe je die wil inzetten op het werk, wat je behoeftes zijn om je gelukkig te voelen in je job, welke sfeer voor jou belangrijk is, welke leiderschapsstijl bij jou past, enzovoort. Dit geeft een totaalbeeld van de ideale wereld. Vervolgens wordt op die puzzel een soort kalkpapier gelegd met de actuele werksituatie. Op die manier krijg je een perfect beeld van de knelpunten die leiden tot burn-out of bore out."
Na de vaststellingen, moet er uiteraard actie worden ondernomen. "De negatieve spiraal kan doorbroken worden door de blokkages één voor één aan te pakken", aldus de loopbaancoach. "Voor elke mismatch met het kalkpapier kunnen werkpunten worden opgesteld en uitgevoerd. Belangrijk is te beseffen dat je niet op alle factoren vat kunt hebben. Een aantal aspecten kan je zelf sturen, maar andere moet je gewoon aanvaarden en er leren mee omgaan. Het is dus ook een stukje 'mindset' waar aan gewerkt moet worden. Met een evolutie naar een positief zelfbeeld sta je al een hele stap verder."
Belangrijk is dat de overste mee is in het proces. "De leidinggevenden moeten weten waar hun medewerkers energie van krijgen, hoe ze gemotiveerd kunnen worden, waar de grenzen van hun mogelijkheden liggen", vindt Hendrika Vanstraelen. "De preventie van burn-out en bore-out dient dus ook te gebeuren door de leidinggevenden te trainen. Zij moeten de symptomen herkennen en er op kunnen inspelen. De juiste waardering geven kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Want vergeet niet: people don't leave jobs, they leave bosses..."
(km) - Foto: (kh)
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans is het even erg voor je gezondheid. Wat is het? Wat kan je doen?
Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
Meer dan de helft van de startende werknemers vindt dat zijn baan onder het eigen capaciteitsniveau ligt. Dat leidt tot verveling en een bore-out.
Je bent hersteld van een burn-out en doet er alles aan om het nooit meer te hoeven meemaken. Maar kan je daar ook te ver in gaan? Enkele tips ...
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
De Federale Politie zoekt 70 beveiligingsagenten voor het nieuwe havenkorps