Jobhoppen voor meer loon werkt... maar niet altijd
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Dat de cijfers in korte tijd geëxplodeerd zijn, is in vrijwel elk land zo. In België hebben we nog het voordeel dat de zorg en de kinderopvang betaalbaar blijven, maar zelfs mét die gunstige factoren erbij is het leven gewoon een stuk duurder dan enkele jaren geleden.
Het zet werknemers en werkzoekenden dan ook aan het denken: welk salaris heb ik nodig om goed rond te komen? En wanneer er telkens opnieuw weinig overblijft aan het einde van de maand, volgt vanzelf de vraag: zou ik niet op zoek gaan naar een job met een hoger loon? Het is een trend die we steeds vaker waarnemen.
Jobhoppen voor meer loon werkt… maar niet altijd
Vroeger zagen we in tijden van crisis een andere beweging: medewerkers bleven dan net massaal in hun huidige positie zitten. Dat bood namelijk een stukje zekerheid.
Maar door de overvloed aan beschikbare jobs, is er minder angst om zonder werk te komen zitten. De armoedekloof verdiept, de mensen voelen de inflatie aan hun portemonnee. Daardoor ontstaat er nu meer beweging op de arbeidsmarkt en dienen meer en meer werknemers hun ontslag in om elders een hoger loon te krijgen.
Die toenemende arbeidsmobiliteit is ook deels te danken aan enkele technologische ontwikkelingen zoals online vacatureplatformen en mobiele apps. De manier waarop mensen werk zoeken én vinden, is vandaag een stuk makkelijker dan vroeger.
Ontdek: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
Je boeltje pakken en op zoek gaan naar ander werk, is in veel gevallen makkelijker dan bij de huidige werkgever om opslag vragen. Want uiteindelijk hebben bedrijven ook te lijden onder de hogere kosten. Niet elke werkgever is in staat – of bereid – om zijn medewerkers meerdere honderden euro’s tegemoet te komen.
Maar uiteindelijk zal men naar een balans moeten zoeken, zowel aan de kant van de werkgever; een werknemer vervang je niet zomaar, als aan de kant van de werknemer – je werkplezier is ook heel veel waard. Wikken en wegen is de boodschap.
E-GIDS: Onderhandelen over je loon
(ZINNIG) - Bron: BBC
19 februari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd aan een nieuw hoofdstuk beginnen!
Een nieuw jaar… een hoger loon? Dankzij de automatische loonindexatie krijgen heel wat werknemers vanaf januari maandelijks een hoger bedrag.
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.
Vergeet quiet quitting, rage applying is the next big thing! Maar wat is het eigenlijk? En kan het jou als werknemer wat opleveren?
Het aantal ontslagen staan in ons land op een laag peil. Toch zijn er jaarlijks duizenden die hun ontslag krijgen of nemen. Hoe nemen zij dan afscheid?
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.